Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe methode om toxiciteit aardappelen te verminderen

Aardappelen zijn voor meer dan een miljard mensen een belangrijke voedingsbron. Het is een primaire bron van koolhydraten en een vitale oogst voor de landbouweconomie van Zuid-Amerika, Afrika, Centraal- en Oost-Azië. Na rijst en tarwe zijn aardappelen het belangrijkste voedingsmiddel voor de voedselvoorziening wereldwijd.




Het gehalte glycoalkaloïden is potentieel toxisch en secondaire metabolieten zoals alfa-solanina en alfa-caconina worden als gevaarlijk beschouwd. Onderzoekers van de Universiteit van Napels hebben nieuwe methoden gevonden om deze metabolieten te reduceren. De aardappelen werden 24 uur op kamertemperatuur opgeslagen en de optimale experimentele toestand werd bereikt met een oplossing van natriumhydroxide bij pH 12. De reductie was 43% en 27% en deze bevredigende resultaten maken het mogelijk om de giftige stoffen in Marabel aardappelen te verminderen.

Bron: Romanucci Valeria, Di Fabio Giovanni, Di Marino Cinzia, Davinelli Sergio, Scapagnini Giovanni, Zarrelli, Armando, 'Evaluation of new strategies to reduce the total content of α-solanine and α-chaconine in potatoes', 2018, Phytochemistry Letters, Vol. 23, pag. 116-119.
Publicatiedatum: