Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grondradar mogelijk bruikbaar bij teelt vroegrijpe aardappelrassen

Grondradartechnologie kan de aardappelsector mogelijk een waterbesparing opleveren, meent geneticus Dirk Hays van Texas A & M AgriLife Research. Voor zijn meest recente onderzoeksproject maakte Hays gebruik van een grondradar om vroegrijpe aardappelrassen te identificeren. Deze technologie zou telers kunnen helpen bij het nemen van beslissingen omtrent hun gewassen en eveneens bij kunnen dragen aan een efficiĆ«nter gebruik van water. 

Hays voert zijn project uit in samenwerking met AgriLife Research en het aardappelveredelingsprogramma van het departement van tuinbouwtechnologie.

De onderzoeker vertelt dat het aardappelveredelingsprogramma zal starten met proeven met 80.000 individuele lijnen en erop gericht is om hoogproductieve rassen te selecteren. Alle lijnen worden naar 120 dagen gerooid. 

"Wanneer men wil selecteren op vroegrijpe rassen dan zal men het poten meerdere malen moeten herhalen zodat er op meerdere momenten gerooid kan worden," legt Hays uit. "Het opgraven van de aardappelen is geen goede methode om op vroegrijpheid te selecteren. Door echter gebruik te maken van een grondradar kan men de maat van de aardappelen meten zonder ze eerst te rooien. De digitale beelden geven een goede indicatie van het werkelijke gewicht van de aardappel."

Bron: hpj.com
Publicatiedatum: