Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: perencongres FuturPera op 16 en 17 november

Op 16 en 17 november wordt in Ferrara in Italië in samenwerking met CSO (Centro Servizi Ortofrutticoli) het evenement FuturPera georganiseerd. Tijdens dit evenement worden twee conventies gehouden met onderwerpen zoals markttrends en nieuwe commerciële kanalen en de wereldwijde perenconsumptie. Ook worden verschillende peren producerende landen met elkaar vergeleken, zodat er meer kan worden geleerd over hoe deze landen hebben geïnnoveerd in hun productietechnieken.



Huidige markttrends

"De wereldwijde import van peren neemt toe. De statistieken laten zien hoe de import is toegenomen van minder dan 2,2 miljoen ton tot meer dan 2,6 miljoen ton," aldus CSO-directeur Elisa Macchi over de huidige trends.

"Ook neemt de consumptie van peren in Italië toe. Van 2000 tot 2013 nam de consumptie per huishouden af met meer dan 30%. Nu is deze weer toegenomen met 29%. In de periode van 2013 tot 2016 heeft de consumptie zich voor een deel hersteld. In de eerste vier maanden van 2017 nam de consumptie jaar op jaar toe met 5%."

"Rusland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn nog steeds de grootste importeurs, maar de vraag naar buitenlands fruit neemt ook toe in landen als Brazilië, Indonesië, Mexico, China, Vietnam en de Verenigde Arabische Emiraten."

Qua appelen is Polen de grootste producent. Elisa Macchi is echter niet bang dat Polen zich bezig gaat houden met de perenteelt. "Op dit moment lijkt het er niet op dat Polen interesse heeft om zich in de perenteelt te ontwikkelen. Polen produceert gemiddeld 60.000 ton aan peren met soms een piek van 80.000 ton. De grootste concurrenten voor Italië zijn België (gemiddelde productie van 380.000 ton), Nederland (met een potentieel volume van 350.000 ton) en Portugal. Al deze landen hebben een sterke exportsector."



Clubrassen
"In tegenstelling tot bij appelen kent de perensector niet veel clubrassen. Het populairste perenras is de Angelys en de Falstaff-peer is op dit vlak aan het groeien. Maar over het algemeen is het nog te vroeg om te zeggen. Italië heeft zich gefocust op Abate, die voornamelijk wordt geteeld in Emilia Romagna. Hoewel dit geen clubras is, vertegenwoordigt dit de grootste mogelijkheid voor clubrassen. De productie van Abate is heel duidelijk geconcentreerd. Als de productie echt heel duidelijk was samengevoegd, zou de Abate een clubras met veel potentieel kunnen zijn."

Het Russisch embargo
Volgens Macchi heeft het Russisch embargo invloed gehad op de markt. "Rusland was een van de belangrijkste bestemmingen voor Europese peren, dus uiteraard heeft dit de markt beïnvloed. Rusland was goed voor 40% van de Belgische export. Na de ban werden Belgische peren voornamelijk gezien in Spanje, Frankrijk, de Tsjechische Republiek, Duitsland, Polen en andere afgelegen bestemmingen. Rusland importeerde ook 15% van de totale Nederlandse export. Die 15% gaat nu naar onder andere het Verenigd Koninkrijk, Polen en Spanje. Spanje exporteerde bijna 10% naar Rusland, maar heeft zich sinds het embargo gefocust op markten als Marokko, Brazilië, Saoedi-Arabië en Israël. Portugal leverde 5% van zijn totale export aan Rusland en heeft zich nu gericht op Brazilië, Spanje en Duitsland."



Export naar China
"Er zijn uiteraard landen die mogelijk waardering hebben voor de kwaliteit van onze productie, maar er is dan nog steeds sprake van barrières in de vorm van fytosanitair protocol. We werken momenteel aan toegang tot China. China is een van de grootste perenproducenten ter wereld, maar men focust zich daar vooral op de Nashi-peer. Die zijn erg anders dan onze peren. Ook werken we aan toegang tot Zuid-Afrika, Vietnam, Taiwan en Mexico," zegt Elisa Macchi tot slot.
Publicatiedatum: