Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bram Werkman, Landjuweel:

"Opmars frietindustrie bedreiging voor tafelaardappelenmarkt"

Tholen - De frietfabrieken laten de laatste tijd een ongekende groei zien. "Iedereen had verwacht dat de prijs voor frietaardappelen in het nieuwe jaar een tikje naar beneden zou gaan, maar dat blijkt niet het geval. De stemming is vast tot licht stijgend", constateert Bram Werkman van groothandel Landjuweel. Wel zit hier volgens de aardappelgroothandelaar een bedreiging voor de tafelaardappelenmarkt.
 
"Voor de telers is het heel interessant om voor de industrie te telen omdat je gaat voor de meeste kilo's met de laagste tarra. Voor tafelaardappelen moet een teler veel meer doen. Dat brengt een stukje risico met zich mee, zeker als de prijs maar amper met de frietaardappelen kan meekomen. Het beeld is dat we in Nederland minder tafelaardappelen krijgen en ook in Belgiƫ verwacht ik een verschuiving."
 
Zeker tot juli zal er een gezond stukje spanning zitten in de aardappelmarkt, verwacht Bram. "De gemiddelde kwaliteit van de aardappelen is gewoon minder dan vorig jaar, dus er zullen meer partijen afvallen en het geeft een hoop meer werk. Daarbij loopt de afzet gewoon goed door, wat je vaak ziet met deze weersomstandigheden. Links en rechts ontstaat er daardoor wat krapte. Ook de Belgen zijn opvallend actief in Nederland. Daar is nog meer krapte dan bij ons."
 
Of er dan aardappelen over blijven aan het eind van het seizoen? "Ik heb nog nooit beleefd dat de aardappelen op zijn. Er komt altijd wel weer een partij tevoorschijn", lacht Bram. "Wel zal er druk ontstaan op importlanden als Israƫl om eerder te beginnen, maar in landen als Spanje en Portugal is nog niets gebeurd, dus die landen komen sowieso later op de markt. Tot de zomer zal het sowieso spannend zijn. Daarna komen de vroege Duitse en Nederlandse oogst eraan en is het afwachten wat er gaat gebeuren."
 
Een hoge prijs voor aardappelen lijkt dus een gegeven. "Maar wat zijn hoge aardappelprijzen? Daar kijkt een consument toch heel anders tegen aan. Vroeger mocht je niet hoger gaan dan vijf gulden voor vijf kilo, maar dat is toch wat veranderd nu de kleinverpakkingen het over hebben genomen. Maar dat er leven in de aardappelmarkt zit, is een ding dat zeker is", besluit Bram.

Voor meer informatie:
Bram Werkman
Landjuweel
Oosternielandsterweg 9
9985 SB Oosternieland
Tel.: (0595) 45 42 00
Fax: (0595) 41 34 46
www.landjuweel.nl