Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vooruitzicht Belgische aardappelhandel 2017

De aardappelprijzen zijn het gehele seizoen hoog geweest wat zijn weerslag op de markt en de im- en export heeft gehad," laat een woordvoerder van Belgapom weten. "Afhankelijk van het tijdstip van de vroege oogst zal er wel of geen tekort zijn aan het einde van het seizoen." 

Het weer heeft gevolgen gehad voor alle aardappelrassen. De regionale overstromingen in België hebben geresulteerd in een lagere productie en in veel landen zijn kwaliteitsproblemen ontstaan. "Dit is goed te zien aan het feit dat alle rassen dezelfde prijs hebben op de vrije markt, wat in voorgaande seizoenen wel anders was."

"Qua kwaliteit bestaan er wel verschillen tussen de rassen. In België is dat het geval voor de twee bekendste industrie-aardappelen, Fontane en Bintje. Het eerstgenoemde ras had dit seizoen meer last van kwaliteitsproblemen. Vorig jaar was het omgekeerde het geval." 

"Ik ben van mening dat dit soort jaren mogelijkheden bieden om langdurige partnerschappen aan te gaan met partijen in de productieketen. We kunnen ook iets leren van dit seizoen. We zullen moeten kijken naar de kwaliteit van ons pootgoed, investeren in irrigatie, goede opslagfaciliteiten en verzekeringen tegen weerrisico's." 

De aardappelprijzen in de EU zijn dit jaar veel meer aan schommelingen onderhevig dan die in de Verenigde Staten en Canada. "De wereldmarkt wordt aangedreven door de vraag en wereldwijd is de vraag naar bewerkte producten groot. De bevolkingsgroei in Azië en Afrika en de grotere koopkracht van de middenklasse is van grotere invloed op de markt dan de huidige aardappelprijzen."

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen van de Brexit zullen zijn voor de relatie met het Verenigd Koninkrijk op de lange termijn. Er zullen mogelijk veranderingen plaatsvinden in de Britse landbouw en handelsvoorwaarden. De koersval van het Britse pond heeft Europese producten duurder gemaakt maar de contracten zijn getekend en zullen ook uitgevoerd moeten worden. De krappe aanvoer van aardappelen in de EU heeft ook gevolgen gehad voor de Britse export van aardappelen naar België. Het is echter nog te vroeg om conclusies te trekken."

Bron: potatobusiness.com
Publicatiedatum: