Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beperkte volumes niche aardappelen in VS

"De markt voor russet aardappelen is qua prijs en aanbod stabiel gebleven," zegt Ken Gad van het in Amerikaanse South Easton, Massachussets gevestigde Cambridge Farms. 

Er is echter ook sprake van een schaarste aan andere aardappelrassen van hoge kwaliteit, zoals gele, rode en witte aardappelen. "We hebben niet het volume aan rode aardappelen dat we eigenlijk zouden willen hebben. Daarom zijn de prijzen zo sterk gebleven. We hebben nog geen tekort en veel mensen geloven dat het tekort niet meer dan een fabelverhaal is. Ik denk echter dat we met eind maart of begin april door onze voorraad heen zijn van aardappelen die nog kwalitatief goed genoeg zijn," legt Ken Gad uit.

Een reden hiervoor is dat een van de belangrijkste teeltgebieden voor rode aardappelen, North-Dakota, een deel van zijn volumes is kwijtgeraakt door stormschade. 





Witte aardappelen als nicheproduct
Voor gele aardappelen geldt een vergelijkbaar probleem. "Het is nu niet makkelijk om aan gele aardappelen van goede kwaliteit te komen," zegt Gad. "Als je je aan strenge richtlijnen voor kwaliteit wil houden, zul je nu een uitzonderlijk hoog bedrag ervoor moeten neerleggen. Er zijn nog wel veel gele aardappelen van gemiddelde kwaliteit."

Witte aardappelen zijn bijna een nicheproduct geworden. "Je kunt nu simpelweg niet aan genoeg witte aardappelen komen. Ik weet dat het meeste van dit aanbod al aan de oostkust is verkocht, maar wij hebben hier nu nauwelijks genoeg voor onze eigen leveringsketen naar de oostkust."

Kleinere verpakking
Veel supermarkten hebben tegenwoordig 15 tot 20 verschillende aardappelrassen in het assortiment. "Vandaag de dag kun je kiezen uit witte, russet, rode, gele, in zakken verpakte of losse aardappelen. Tien jaar geleden kon je kiezen uit een zak van twee en halve kilo met rode, witte of russet aardappelen en daar moest je het dan maar mee doen. Op dit moment vervangen we onze verpakking van 2,5 kilo voor $2,49 (€2,35) voor een verpakking van 680 gram voor $3,99 (€3,76). We hebben meer volume op de markt, dat nu in kleinere hoeveelheden wordt aangeboden. Het budget voor aardappelen kan nu niet hoger dan 680 gram. De markt heeft daar geen problemen mee, maar wij zullen onze productie erop moeten aanpassen," zegt Ken Gad tot slot.


Foto: PPakstation van Atlantic Potato Distributors, een verpakkingspartner van Cambridge Farms. 

Voor meer informatie:
Ken Gad
Cambridge Farms Inc. 
Tel: 508-297-2630
Publicatiedatum: