Paulo Dantos, Agrodan

Brazilië enige jaarrond leverancier mango's aan Europa

Brazilië produceert het hele jaar door mango's maar het hoogseizoen duurt van oktober tot januari. Agrodan is de grootste mangoproducent in Brazilië en is verantwoordelijk voor zo'n 20% van de totale mango-export naar Europa. Paulo Dantas, van Agrodan, heeft goede vooruitzichten voor het seizoen.

"We exporteren jaarrond maar tussen half oktober en half januari zijn onze volumes verdrievoudigd. Tot dusver is het seizoen goed verlopen," vertelt Dantas.Iedere markt heeft eigen voorkeuren

Agrodan levert meerdere rassen. Tommy Atkins, Keitt en Palmer zijn jaarrond beschikbaar en het ras Kent is leverbaar van september tot januari. Vanwege de diversiteit aan rassen kan het bedrijf de gehele Europese markt bedienen omdat volgens Dantas ieder land zo zijn eigen voorkeuren heeft. Zo is de Palmer favoriet in Spanje en Portugal, terwijl men in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zwitserland liever Keitt of Kent koopt. Markten in het oosten, zoals Rusland en Polen, maar ook Italië geven de voorkeur aan Tommy Atkins.

Binnenlandse markt
Momenteel levert Agrodan niet aan de binnenlandse markt maar is dit in de toekomst wel van plan, mits de export hier niet onder lijdt. "Brazilië is een zeer grote markt voor de rassen Tommy Atkins en Palmer maar Kent en Keitt mango's zijn minder populair. Om de binnenlandse markt te kunnen beleveren, zullen we ons volume de komende vijf jaar verdubbelen. Op dit moment heeft het bedrijf een mangoareaal van 1.000 hectare maar Agrodan hoopt dit de komende vijf jaar uit te breiden naar 2.000 hectare. Het bedrijf wil eveneens zijn export uitbreiden naar markten in Azië.

Brazilië concurreert met Peru
Van december tot april is Peru de grootste concurrent van Brazilië op de Europese markt. Dit jaar zal de concurrentie in december nog feller zijn vanwege de grote volumes fruit uit beide landen. Dantas legt uit dat Brazilië in het voordeel is omdat het het enige land is dat jaarrond mango's kan leveren. Bovendien beschikt het bedrijf over een efficiënte seizoensplanning waarbij vooraf contracten aangegaan worden. Agrodan heeft hoge verwachtingen van het seizoen omdat de volumes groot zijn. De meeste export vindt per zeevracht plaats en slechts beperkte volumes worden per luchtvracht geëxporteerd. In Brazilië is de productie iets vertraagd ten opzichte van het voorgaande seizoen.

Politieke situatie
Dantas vertelt dat de politieke spanningen in Brazilië momenteel wat minder worden en dat de situatie verbetert. "De tijdelijke regering van Michel Temer is het beste dat het land de laatste jaren is overkomen aangezien er veel politieke corruptie voorkwam."Sociale verantwoordelijkheid

Agrodan is de grootste mangoproducent in Brazilië. Het familiebedrijf werd zo'n dertig jaar gelden opgericht en levert een grote bijdrage aan de lokale gemeenschap. "Hoewel onze regio de armste in het land is, willen we kinderen beter onderwijs bieden zodat zij zicht hebben op een betere toekomst. Vandaar dat wij momenteel een school bouwen, waarvan de oplevering samenvalt met ons dertigjarig bestaan. Verder investeren we veel in training voor onze 1.000 werknemers," aldus Dantas. 


Voor meer informatie:
Paulo Dantas - Commercial Director
Agrodan
T: +55 81 9972-3002
T. Recife office: +55 81 3081 2602
E: paulo.dantas@agrodan.com.br
www.agrodan.com.br

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven