Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Koudemiddel in supermarktkoeling binnenkort uitgebannen

Wereldwijd akkoord over terugdringing HFK's

Afgelopen vrijdag hebben bijna 200 landen een overeenkomst gesloten over het terugdringen van het gebruik van HFK's (fluorkoolwaterstoffen), die onder andere als koudemiddel worden ingezet in airco's en koelsystemen van supermarkten. Het akkoord kwam tot stand tijdens een conferentie in Kigali (Rwanda) en vloeit voort uit het klimaatbesluit dat vorig jaar in Parijs werd ondertekend.

In de overeenkomst zijn drie 'tijdpaden' afgesproken waar verschillende regio's onder vallen. In de 'rijke landen', waaronder de VS en Europa, moet in 2019 de uitstoot van CO2-equivalenten door HFK's zijn afgenomen met 10 procent. De meeste ontwikkelingslanden plus China kunnen met hun reductieprogramma wachten tot 2024. Iran, Irak, India, Pakistan en de Golfstaten hebben zelfs nog tot 2028 de tijd. Het resultaat van het hele pakket moet zijn dat de wereldwijde uitstoot van CO2-equivalenten door HFK's in 2036 met 85 procent is verlaagd.

"Een enorme overwinning voor de aarde"
Anders dan het 'vrijwillige' klimaatverdrag van Parijs heeft 'Kigali' juridische gebondenheid. De 197 landen die het verdrag ondertekenden, leggen zich hiermee vast op nakoming. Optimisten stellen dat naleving van dit akkoord er zelfs toe zou kunnen leiden dat de opwarming van de aarde tot 1,5 graden Celsius wordt beperkt. In het verdrag van Parijs werd nog uitgegaan van 2 graden. John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken die de HFK-overeenkomst mede heeft voorbereid, noemt de ondertekening ervan "een enorme overwinning voor de aarde" en "een monumentale stap voorwaarts."

Bron: Koudeluchtbehandeling.nl
Publicatiedatum: