Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Beregenen perceel doet marge verdampen

Aardappeltelers hunkeren naar regen

Aardappeltelers kunnen niet wachten totdat het flink gaat regenen. In delen van Limburg, Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland is de grond te droog om de aardappelen te oogsten.

Akkerbouwer Kees van Dijk uit West-Brabant ziet het liefst zo snel mogelijk een hoosbui over zijn akkers trekken. Door de droogte is zijn grond keihard geworden en dat maakt het voor de boer onmogelijk om zijn aardappelen in goede staat uit de grond te halen. Tijdens het rooien komen grote kluiten harde grond mee. Wanneer die in aanraking met de aardappelen komen dan raakt de schil beschadigd en is de aardappel onbruikbaar.

Om de aardappelen toch goed uit de grond te krijgen kan het perceel beregend worden. Die oplossing lijkt eenvoudig, maar de boer moet dan bijna de helft van zijn marge inleveren. "Het beregenen kost zo'n 400 euro per hectare. Als daar 50 ton aardappelen vanaf komt, dan is dat ongeveer 1 cent per kilo aan extra kosten. De marge is ongeveer 2 cent. Als daar 0,8 cent vanaf gaat, dan blijft er nog maar 1,2 cent over."

Van Dijk wacht daarom liever op Moeder Natuur.

Bron: BNR Nieuwsradio
Publicatiedatum: