Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Landbouwraad Carian Emeka:

Kansen voor aardappelteelt in Rwanda en Uganda

Carian Emeka is in haar functie als landbouwraad gestationeerd op de Nederlandse ambassade in Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Haar werkgebied omvat de landen Rwanda en Uganda. "In deze functie fungeer ik als schakel tussen de Nederlandse overheid en die in Rwanda en Uganda. Tegelijkertijd kan ik Nederlandse agrobedrijven in contact brengen met ondernemers hier."

Eerste indrukken
"Rwanda is een mooi en veilig land met erg vriendelijke mensen. Het is ook een land dat volop in ontwikkeling is, overal wordt gebouwd. Zowel in Rwanda als in Uganda staat ontwikkeling van de agrarische sector hoog op de agenda van de overheid. De landbouw is cruciaal voor de voedselzekerheid in de regio en natuurlijk ook voor de werkgelegenheid."

Stand van zaken
"Rwanda en Uganda kennen beiden een gunstig klimaat voor agrarische productie. Bodemvruchtbaarheid, temperatuur en de watervoorziening zijn in veel regio's uitstekend. In potentie kan de productie in sectoren als de tuinbouw en aardappelteelt flink omhoog. Een groot deel van de bevolking werkt in de teelt, vaak op erg kleinschalige bedrijven. Door de enorme bevolkingsdruk is de druk op de grond groot. Positief is dat telers steeds meer gaan samenwerken in coöperatief verband. Het is noodzakelijk om een transitie op gang te brengen naar een commerciële en op kennis gebaseerde teeltindustrie. Dat is ook topprioriteit van de overheden. Ik ben ervan overtuigd dat het Nederlandse bedrijfsleven daar een bijdrage aan kan leveren."

Praktijkvoorbeelden
"Op relatief kleine schaal is een aantal Nederlandse bedrijven hier al aanwezig. In samenwerking met Greenport Holland en Dutch Horticultural Trade Board is begonnen met de opbouw van de groenteketen. Ook in Uganda zijn Nederlandse agrobedrijven actief, bijvoorbeeld uit de pootgoedsector. De overheden in deze twee landen zien Nederland als voorbeeld voor de ontwikkeling van hun agrarische sector. Men wil graag samenwerken."

Kansen
"We zijn op dit moment bezig om te onderzoeken in welke schakels van welke productieketens de Nederlandse agrosector de meeste toegevoegde waarde kan leveren aan de voedselzekerheid. Mijns inziens bieden de sectoren aardappelteelt en tuinbouw aanknopingspunten. Maar dat gaan we nog verder invullen."

Handelsbelemmeringen?
"In samenwerking met Nederlandse bedrijven en belangenorganisaties hebben de onderhandelingen met de Rwandese overheid inmiddels geresulteerd in openstelling van Rwanda voor agrarische inputs. De regels die hiervoor gelden, zijn werkbaar. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Ik zie het als een uitdaging om – samen met de fytosanitaire experts op het ministerie – de grenzen verder open te krijgen."

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: