Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Belangrijke wijziging in Belgapomnotering seizoen 2016 – 2017

Nu ook wekelijkse notering en marktstemming voor Challenger en Fontane

Belgapom, de Belgische aardappelhandel en –verwerking, heeft via zijn prijzencommissie sinds 2000 wekelijks de Belgische vrije markt in aardappelen genoteerd en dit voor de variëteit Bintje in de bewaaraardappelen en voor diverse vroege rassen bij de primeuraardappelen. Tevens werd de marktstemming daarbij weergegeven. Intussen is de Belgapomnotering wereldwijd uitgegroeid tot een belangrijke indicator evolutie van de vrije aardappelmarkt met bestemming diepvriesfrietsector in ons land.

De reden waarom Belgapom zich tot nu toe beperkt had tot de variëteit Bintje was evident: deze variëteit maakte de voorbije decennia meer dan de helft van de aardappelproductie uit in België en werd op grote schaal verhandeld op de vrije markt met als bestemming de Belgische diepvriesfrietsector, zodat een wekelijkse notering mogelijk was. Dit was niet het geval voor diverse andere rassen, die merendeels onder contract geteeld werden en sporadisch op de vrije markt gecommercialiseerd werden.

Intussen heeft de Belgische aardappelverwerkende industrie – en in het bijzonder de diepvriesfrietsector – zich ontwikkeld tot belangrijke producent en wereldwijd exporteur van verwerkte aardappelen. De spectaculaire groei van de voorbij 25 jaar ging ook gepaard met belangrijke verschuivingen in de aardappelteelt. Zo nam het aandeel van gecontracteerde aardappelen toe en moest het Bintje zijn monopoliepositie op de vrije markt steeds meer delen met andere variëteiten. Sinds enkele jaren vermeldde de Belgapom-prijzencommissie ook Challenger en Fontane als "waarneming" in zijn wekelijkse notering. Intussen werd duidelijk dat het aandeel van deze beide rassen op de vrije markt zo groot werd, dat ook een verzekerde wekelijkse notering mogelijk wordt.

Vanaf het seizoen 2016 – 2017 zal de Belgapomnotering dan ook bestaan uit drie luiken, elk aangevuld met een eigen marktstemming : Bintje, Challenger en Fontane.

De definitie van de Belgapomnotering wordt als volgt aangepast :
"De Belgapomprijs is de meest gehanteerde prijs waargenomen op de vorige werkdag voor Bintje, Challenger en Fontane voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten, veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling."

Tevens zal voor deze drie rassen een eigen grafiek bij de notering gevoegd worden, die net als voor Bintje ook refereert naar de spreiding van de contractprijzen voor deze drie variëteiten.

Net als in het verleden zal de notering op vrijdagmorgen plaats vinden en vanaf 9 uur beschikbaar zijn op de website van Belgapom (www.belgapom.be).

Op deze wijze wil Belgapom verder op eenduidige wijze en op basis van een representatief aantal transacties de marktsituatie op de Belgische vrije aardappelmarkt met bestemming diepvriesfrietsector verzekeren en een antwoord bieden op de nood aan volledige en correcte informatie voor alle betrokken operatoren.

Voor meer informatie:
Romain Cools
romain@fvphouse.be
tel. +32 475/32.87.57
Publicatiedatum: