Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rusland: Aardappelprijs naar recordhoogte

In Rusland heeft de inflatie het laagste niveau van de afgelopen 25 jaar bereikt maar de prijzen van basisgroenten zijn fors gestegen. De aardappelprijs is naar een recordhoogte gestegen. Uit gegevens van Rosstat blijkt dat de prijzen van aardappelen, wortelen en kool sinds begin dit jaar met respectievelijk 40%, 37% en 24% gestegen zijn. In juni steeg de aardappelprijs in één maand tijd met maar liefst 3,4%. De prijzen van komkommers, tomaten en uien daalden daarentegen. De fors gestegen aardappelprijs is te wijten aan het feit dat de meeste aardappelen geïmporteerd worden. De belangrijkste leveranciers zijn Egypte en Wit-Rusland.

Eind juli gaat in Rusland de groenteoogst van start, waarvan de grootste volumes tussen augustus en oktober op de markt komen. Vanwege een tekort aan opslagfaciliteiten kunnen binnenlandse producenten hun oogst niet bewaren. Volgens deskundigen daalt de aardappelprijs meestal vanaf juni voordat het overaanbod op de markt ontstaat. Dit jaar vormt echter een uitzondering omdat Russische producenten vorig jaar een recordvolume oogstten waardoor de prijzen voor binnenlandse aardappelen sterk daalden. Nu is de voorraad uitgeput en moeten leveranciers noodgedwongen dure aardappelen importeren. Een andere factor die bijdraagt aan de hoge prijs is de grote vraag naar aardappelen. In het eerste kwartaal van dit jaar werden er in de retail 28% meer aardappelen verkocht in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar. De sterke vraag wordt toegeschreven aan de verminderde koopkracht van de bevolking.

De prijzen van AGF hangen af van de oogstprognoses. Hoe beter de vooruitzichten voor producenten, hoe verder de prijzen dalen. De komende maanden zullen de prijzen van komkommers, tomaten en fruit dalen. Vervolgens ook die van vollegrondsgroenten. Naar verwachting zullen de prijzen van de meeste producten gelijk blijven.
Publicatiedatum: