Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
hoge prijzen beïnvloeden exportkansen

Onverwachte opleving op aardappelmarkt

Tholen - De oude aardappeloogst mag zich momenteel verheugen in een goede vraag. "Het koude weer heeft de export goed gedaan. Er gaat redelijk veel weg en voor hoge prijzen", constateert Jan Westhoeve van de gelijknamige aardappelgroothandel uit Ouddorp. "Vier weken geleden kochten we nog aardappelen in voor 8 cent, nu is dat al snel 10 cent meer. Ik had deze marktopleving ook niet verwacht, anders had ik wel meer voorraad gehad. Verkoopprijzen variëren tussen de 22 en 27 cent."



"Het is nu zoeken naar aardappelen, want ze raken een eind op, maar gelukkig weten we elke dag weer partijen te vinden. Er wordt momenteel niets afgekeurd bij de fabrieken, dus het gros gaat naar de industrie. Maar er blijven altijd partijen beschikbaar voor consumptie-export tot juli. De kwaliteit vind ik nog goed. Zo hebben we roodschillige aardappelen binnengekregen die kogelhard zijn en goed van kwaliteit."

Westhoeve Potatoes heeft afzet wereldwijd. "Momenteel exporteren we veel aardappelen en uien naar Oost-Europa. Er gaan veel aardappelen naar Hongarije en Roemenië en de incourante maten worden vooral aan Polen geleverd. Verder doen we elke week nog wel een container of tien richting Caribisch gebied", somt Jan op. "Wat bijdraagt aan de vlotte export is dat de import van bijvoorbeeld Spaanse aardappelen nog wat tegenvalt. Ik voorzie de komende weken een goede vraag, want met Ramadan gaan er traditioneel ook veel aardappelen weg."

Romain Cools, Belgapom
Het ganse seizoen al wordt geschreven en gepraat over de mogelijkheden voor export van consumptieaardappelen. Volgens Romain Cools van Belgapom gingen vooral Centraal-Europa en het Verenigd Koninkrijk vaak over de tong. "De realiteit was toch enerzijds anders. Gedurende het ganse seizoen was er wel wat export links en rechts, maar zeker niet van die aard om de aardappelmarkt in beweging te brengen. In feite bleek vooral de vraag vanuit de industrie en verwachte vertraging van de nieuwe oogst de markt te triggeren."

"Momenteel is het zo dat er op vandaag wat aardappelen vertrekken naar het Verenigd Koninkrijk voor specifieke markten. Dit betreft vooral variëteiten als Markies. Polen blijkt momenteel vragende partij voor Bintjes. Daarnaast kopen Spanje en Roemenië wat bij, maar dat op een lager niveau. Afrika komt ook wat piepen aan het venster, maar het de prijzen op de Belgische markt liggen momenteel te hoog voor hen", constateert Romain.

Hij stelt niet dat de export de motor achter hogere marktprijzen zal worden, zoals sommigen beweren. "Wellicht zal de export de markt wel verder ondersteunen, maar het is duidelijk dat te hoge marktprijzen ook bepaalde exportkansen zullen beïnvloeden. Maar we mogen niet uit het oog verliezen dat we reeds half mei zijn!"

Voor meer informatie:
Westhoeve Potatoes Holland
Hofdijksweg 42
3253 KB Ouddorp
Tel: 0187-683137
Fax: 0187-681274
info@westhoevepotatoes.nl
www.westhoevepotatoes.nl

Voor meer informatie:
Romain Cools
Belgapom
T +32 (0)9 339 12 49
www.belgapom.be

Auteurs: Izak Heijboer en Gertrude Snoei
Website: www.agf.nl