Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Indicatieprijs Agrico hoger dan vorig jaar

Aardappelcoöperatie Agrico maakte dit weekend aan haar leden een gemiddelde indicatieprijs van € 24,00 per 100 kg bekend voor pootgoed van oogst 2015. De prijs betreft alle maten en is een euro hoger dan vorig jaar. Gecombineerd met de hoge kilogramopbrengst van ruim 42 ton is de financiële opbrengst per hectare van oogst 2015 zonder meer goed.

Hoewel sprake is van een goed seizoen, werden de aan het begin van het seizoen aanwezige verwachtingen niet helemaal ingelost. De Europese consumptiemarkt viel enigszins tegen en de pootgoedmarkt overzee bleek grillig. Algerije voerde een importquotum in. Mede door de lokale onrust was het lastig betalingszekerheden te krijgen en de fytosanitaire eisen van de Russische Federatie blokkeerden voor een deel de afzet. Gelukkig herstelde de Europese markt voor pootgoed zich ten opzichte van oogst 2014 en was er sprake van een goede vraag naar pootgoed voor industrieteelt.

De indicatieprijs van Agrico is per 100 kg en is een gemiddelde prijs voor de geleverde tonnen in alle maten. Een indicatieprijs over specifieke maten zou aanmerkelijk hoger uitkomen, maar slechts voor een deel van de oogst gelden. De prijs betreft klasse S t/m A inclusief de gemiddelde premie, los, af boerderij, herfstlevering en exclusief alle vergoedingen en btw. Voor monopolierassen zal gemiddeld € 1,60 per 100 kg voor licentie worden ingehouden.

Agrico-directeur Jan van Hoogen is tevreden over het verloop van het seizoen. "De uitdagingen waren dit oogstjaar groot, maar wij zijn er als Agrico samen met onze telers in geslaagd ze het hoofd te bieden".

Tijdens de productgroepvergaderingen in juni en juli zal Agrico de definitieve uitbetalingsprijzen bekendmaken en toelichten aan haar leden

Publicatiedatum: