Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Daling amandelprijzen goed voor producenten"

Jorge Ovalle produceert en exporteert al Chileense amandelen sinds 1989 en vanaf 1994 verwerkt hij zowel geroosterde, gezouten, gepelde als ongepelde amandelen.

"Op landelijk niveau hebben we met onze 2.000 hectare het vierde grootste productieareaal, gezien er in Chili slechts op 10.000 hectare amandelen wordt geteeld. De Chileense amandelmarkt is qua oppervlak dus marginaal, maar is wereldwijd wel het sterkst aanwezig, omdat we 90% van onze productie exporteren. Californië bijvoorbeeld verkoopt 80% van de productie in de Verenigde Staten en exporteert nauwelijks", aldus de producent.


Amandelplantage

"We exporteren voornamelijk naar Zuid-Amerika, Nederland en Duitsland. Momenteel verschepen we niet naar de Aziatische markt, maar we hopen dat de tarifaire belemmeringen in 2017 worden opgeheven. De afgelopen jaren hebben we ook ecologische productcertificeringen verkregen."


In de dagen voor de oogst

"Chili is in staat amandelen naar verschillende markten te exporteren omdat de productvariatie verfijnder is dan die van bijvoorbeeld Californië." Een tweede reden dat Chili succesvol is, is dat de oogst een paar maanden voor het eind van het jaar eindigt, wanneer de wereldwijde consumptie piekt, terwijl Californië met de verkoop begint na die piek. "In Chili oogsten we tussen maart en eind april, wanneer ook het productieproces begint. Hierdoor hebben we steeds een uiterst vers product beschikbaar ten tijde van 's werelds grootste vieringen: de Ramadan in de Arabische wereld en Kerst en Pasen op het noordelijk halfrond", vertelt Ovalle.

De prijzen voor de oogst van maart 2015 waren zeer hoog: Chileense producenten ontvingen €7,20 per kilo. Dit jaar verwachten de producenten echter dat de prijzen met 10 tot 13% zullen dalen wegens de wereldwijde economische context. "Dat is goed nieuws voor de verwerkingssector", aldus Ovalle. Ovalle is optimistisch over de toekomst van de sector, in het bijzonder over de nieuwe rassen en de technologie die de oogst van amandelen automatiseert.


Machine bezig met de amandeloogst

Voor meer informatie:
Jorge Ovalle Madrid
Cabilterra
Chili
T: 9-8833606
E: j.ovallemadrid@gmail.com
Publicatiedatum: