Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Vraag naar zuurzak leidt tot hoge retailprijzen

Naarmate de belangstelling voor superfoods over de hele wereld blijft groeien, zijn exotische vruchten zoals de zuurzak in opkomst. De vrucht heeft in de afgelopen jaren veel aandacht gekregen, voornamelijk vanwege onderzoeken die stellen dat zuurzakken gebruikt kunnen worden voor de behandeling van kanker. De inheemse vrucht uit Zuid-Amerika wordt van oudsher gebruikt voor een verzameling van kwalen en aandoeningen zoals verkoudheid en griep. Het fruit en de bladeren bevatten een hoog gehalte aan vitaminen, antioxidanten en fytochemicaliën.Alhoewel zuurzakkenteelt makkelijk is, brengt de grootte van de vrucht en de snelheid waarmee de zuurzak rijpt uitdagingen met zich mee voor de afzet. "Er is veel vraag naar zuurzak, maar het is erg moeilijk om de vruchten te vervoeren," stelt Liz Hirst van Cape Tribulation Exotic Fruit Farm. "Zodra de zuurzak rijpt, duurt het ongeveer 24 uur voordat de vrucht tot moes wordt. Dus je moet ongeveer 7 dagen voor de rijpingsfase plukken. Maar zelfs dan duurt het ten minste drie tot vier dagen om het fruit van Cape Tribulation [in Far North Queensland] naar Sydney of Melbourne te transporteren."

Hirst stelt dat de seizoenen en de opbrengsten aanzienlijk verschillen, ook van jaar tot jaar. "Dit jaar hebben we fruit van juni tot nu, maar er is normaal gesproken rond oktober een pauze," stelt de eigenaar van Cape Tribulation."De hoeveelheid fruit verschilt ook - zoals voor veel exotisch fruit. De bomen hebben soms een hoge dichtheid, van 30-40 vruchten, maar andere kunnen dan slechts 5-6 zuurzakken dragen. De grootte varieert van 800 gram tot drie kilogram."

De Cape Tribulation Exotic Fruit Farm verkoopt de vrucht momenteel niet op commercieel gebied, maar de nadruk ligt meer op het feit om mensen een ​​breed scala aan exotische vruchten in een natuurlijke omgeving te leren kennen. Zo verkoopt de producent ook thee, gemaakt van de bladeren van de zuurzak. "Omdat wordt verondersteld dat zuurzak over anti-kankereigenschappen beschikt, kopen een hoop mensen de bladeren voor thee. We behandelen de bladeren wel voor de verkoop, maar houden ze zo natuurlijk mogelijk," aldus Hirst. "Er wordt hier niets bespoten. We plukken de bladeren en sturen ze semi-droog naar de klanten."Diverse wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat zuurzakextracten werkzaam zijn tegen verschillende kankercellen met inbegrip van borst-, long-, colon-, prostaat-, lever- en huidkanker - hoewel er nog geen studies zijn uitgevoerd op de mens. Uit studies gericht op dieren anderzijds blijkt echter dat de extracten van de bladeren anti-inflammatoire en antivirale effecten teweegbrengen.

"De retail is ook gek op de vrucht," stelt Hirst. "Op Amazon.com verkopen ze de vrucht voor 65 euro, hoewel wij ze voor 30 euro verkopen. Met de bladeren onderbieden we de markt, omdat ik denk dat het belangrijk is dat mensen in nood hulp krijgen tegen een betaalbare prijs. Dus we verkopen ze in zakken van 230g zakken voor 22,50 euro - en dat maakt ongeveer 200 kopjes thee. Ik ken anderen die de bladeren voor 35 euro verkopen."Ongeacht de mogelijke voordelen voor de gezondheid stelt Hirst dat de vrucht heerlijk is. "Het is gewoon mijn favoriete fruit," aldus Hirst. "Het is heel sappig, maar ook heel vezelig, een explosie als je het eet. Het is pittig op een bepaalde manier, net zoiets als citroen en limoen, maar niet zo scherp - misschien meer als ananas of passievrucht - met een romige nasmaak. Naast de rauwe consumptie kan de zuurzak ook worden gebruikt voor jam, sorbetijs en daiquiri's."

De Cape Tribulation Exotic Fruit Farm heeft 77 zuurzakbomen en verkoopt de biologische, gedroogde bladeren in heel Australië met een productie van elke 3-4 weken (afhankelijk van de orders en de weersomstandigheden).

Voor meer informatie:
Liz Hirst
Cape Tribulation Exotic Fruit Farm
Tel: +61 424 948 014
Email: info@capetrib.com.au
www.capetrib.com.au

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.