Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Toen ik de Kiwano zag dacht ik: dit is iets speciaals"

In een tijd waarin de meeste mensen diversifiëren door verschillende gewassen in verschillende gebieden te telen om de risico's van het weer, veranderende markten en valuta te beperken, doet één bedrijf het tegenovergestelde met een zeer gespecialiseerd product.

Alan Hutching, teler en eigenaar bij Enzed Exotics, zag voor het eerst een gehoornde Kiwano-meloen in 1985 en plantte bijna direct een gewas voor de verkoop.
"Ik was gefascineerd door de Kiwano-meloen, ik vond hem mooi en ik zag een kans", legt hij uit. "Ik wilde het proberen omdat ik er nog nooit een had gegeten, dus besloot ik om er een paar te kweken."

Toen hem werd gevraagd naar het risico om al zijn 'meloenen in één mand te doen', zei hij dat er altijd een risico is wanneer het om Moeder Natuur gaat, een slecht seizoen en dan ben je al de pineut.

"Het is een groot risico, maar soms is het beter om één ding heel goed te doen dan om een paar dingen halfslachtig. Je zou het allemaal kunnen doen, maar er zijn maar zoveel uren op de dag. Vroeger kweekten we watermeloenen, maar daar zijn we mee gestopt toen de Kiwano echt van de grond kwam. De meloenen zorgden voor extra stress rond Kerstmis. Zodra ik de Kiwano zag, wist ik: dit iets speciaals. Kijk maar eens, het is zo anders dan al het andere. De vrucht ziet er dit seizoen goed uit, het duurt nog ongeveer vijf weken voordat we met de oogst kunnen beginnen."

Het Kiwano-seizoen loopt van half januari tot en met juni of juli als het warm weer blijft.

Enzed Exotics verwacht voor dit seizoen een opbrengst van ongeveer 50.000, 4,5 kg bakken.

"Het weer was uitstekend", zegt Vanessa Hutchings, Directeur/eigenaar bij Enzed Exotics. "Moeder Natuur is voor ons dit jaar heel aardig geweest, we hebben uitzonderlijke groeicondities gehad, veel zonuren gedurende de lente en net genoeg regen om de planten te zaaien en ze een kleine boost te geven. Niet te nat of te droog, precies goed.

De Kiwano-meloenen zijn niet volledig biologisch, maar worden geteeld met behulp van natuurlijke kweekmethoden.

"De reden dat we niet volledig biologisch gecertificeerd zijn, is dat we niet het land bezitten waar we op kweken en dat we de gewassen regelmatig moeten roteren, maar biologisch zijn staat zeker op ons verlanglijstje", legt Vanessa uit.

De grootste markt voor de Kiwano-meloenen zijn de VS en Enzed Exotics exporteert al vele jaren die kant op, maar Vanessa zegt dat ze elk jaar nieuwe markten aantrekken. Het paar was in juni op de kweekshow in Londen en heeft een aantal mensen die erg geïnteresseerd zijn in de vrucht, maar nog zonder bevestiging.

"We hebben de mogelijkheid onze opbrengst te verbeteren", zegt Vanessa. "Ik zeg vaak dat het kweken, oogsten en verpakken van de Kiwano het gemakkelijkste is, we kunnen dat bijna met onze ogen dicht doen. Het moeilijke deel is de tijd en middelen vinden om nieuwe markten en nieuwe klanten te binden."

Enzed Exotics verbouwt alleen wat ze weten te kunnen verkopen, het is ook goed om het een nicheproduct te houden met lagere volumes en hogere prijzen.
"Ons team is onlangs behoorlijk gegroeid en we hebben nu iemand die de marketing op sociale media regelt. Een deel hiervan zal zich richten op de gezondheidsvoordelen van de Kiwano en ook op hoe het te eten. Dit lijkt iets te zijn waar de meeste mensen mee worstelen, ze weten niet goed wat ze ermee moeten doen. Wanneer mensen het openen, zijn ze verrast door de binnenkant, het felgroene vlees bevat veel zaadjes, net als in een passievrucht, die zitten in geleizakken en daar zijn kinderen dol op. De belangrijkste smaaktonen zijn banaan, passievrucht en limoen. Het is verfrissend fruitig!"

Email Savannah Blake op [email protected]
Publicatiedatum: