Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

NASA wil aardappelen telen op mars

De NASA test de mogelijkheid om aardappelen te telen op Mars in een speciale kwekerij in Peru. De aardappels worden gekweekt op Peruaanse woestijngrond die veel overeenkomsten vertoont met de grond op Mars. Daarnaast wordt er CO2 toegevoegd aan de lucht in de kwekerij om de atmosfeer van de rode planeet na te bootsen.

Met de studie in het International Potato Centre in Lima hopen de onderzoekers aan te tonen dat aardappelplanten ook in buitenaardse omstandigheden kunnen groeien, zo meldt nieuwssite EurekAlert.

Koolzuurgas
Op Mars bestaat de atmosfeer voor 95 procent uit CO2. Dit zal de groei van aardappels mogelijk bevorderen, aangezien CO2 een belangrijke voedingsstof is voor gewassen. De wetenschappers verwachten dat aardappelplanten in de kwekerij twee tot vier keer zo veel aardappelen zullen opbrengen als planten die onder 'aardse' omstandigheden groeien.

Of aardappelplanten op Mars ook echt succesvol zullen groeien, is echter maar de vraag. De atmosfeer op de rode planeet is zeer dun, waardoor het mogelijk moeilijker is voor planten om voedingsstoffen uit de lucht te halen. De dunne atmosfeer wordt niet nagebootst bij het experiment.

Effectief
De NASA verwacht echter veel van het proefproject. "De inspanningen van dit onderzoeksteam zetten een nieuwe standaard voor buitenaardse landbouw", verklaart onderzoeker Chris McKay. "Het idee om voedsel te kweken voor menselijke kolonies op Mars zal snel werkelijkheid worden."

Het experiment in Peru kan daarnaast leiden tot nieuwe, effectievere manieren om aardappels te verbouwen op aarde. "Als we aardappelen kunnen kweken onder extreme omstandigheden zoals die op Mars, kunnen we met diezelfde technieken ook mensenlevens redden op aarde", aldus woordvoerder Joel Ranck van het International Potato Center.

Bron: Nu.nl/Eurekalert

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.