Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaaroverzicht: september

Presentatie nieuwe Migo-peer

De Potato Europe in Kain/Doornik is weer ten einde. Op woensdag 2 september kwamen er zo'n 5.000 bezoekers op het aardappelevenement af. Standhouder Henk van der Peet schat het aantal bezoekers van donderdag ook op zo'n 4.000-5.000. Hij heeft het aardappelevenement als positief ervaren. "Inherent aan de stemming op de aardappelmarkt, die toch heel anders is dan vorig jaar. Ook voor de rooidemonstraties was opvallend veel belangstelling."Hercuton is gestart met de nieuwbouw van een extra pand voor Van Geest International van 2.750 m2 in De Lier Westerlee. Het nieuwe pand komt tegenover het huidige pand. Deels is de keuze voor de nieuwbouw gebaseerd op de groei van de eigen activiteiten, maar de exporteur wil ook ruimte gaan verhuren aan collega's. "We zijn met een aantal partijen in onderhandeling voor (deel)verhuur", vertelt Philip van Geest.De bezoekerscijfers van Asia Fruit Logistica zijn bekend. Het event dat plaatsvond van 2 tot 4 september in Hong Kong trok meer dan 9.200 bezoekers uit 70 verschillende landen. Begin september vond de Asia Fruit Logistica plaats in Hongkong. De totale expositieruimte was gegroeid met 32% ten opzichte van vorig jaar. Er waren 574 exposanten uit 40 verschillende landen, een stijging van 20%. De organisatie heeft aangegeven dat het aantal bezoekers 14% hoger ligt dan vorig jaar. Exposanten geven aan tevreden te zijn en ook onder de indruk van het aantal bezoekers. Er wordt aangegeven dat Azië een belangrijke en nog steeds groeiende markt is. Bedrijven zijn daarom op zoek naar uitbreiding van exportmogelijkheden. Ook vanuit de Nederlanders kwamen enthousiaste geluiden. Fabian Dumont van Fruitmasters gaf bijvoorbeeld aan dat er dit jaar veel interesse is in de Conference peer, nu het mogelijk is om te exporteren naar China. Ook was er een receptie op het Nederlandse consulaat. Daar maakten we een fotorepo.Prijzen voor de Furore van Fruitmasters en eervolle vermeldingen voor twee innovaties - maar vooral op ontspannen wijze bijpraten met de hele sector. Dat was de Aardbeien Demodag die in september gehouden werd in Rijsbergen.Op 9 september 2015 werd de nieuwe peer Migo gepresenteerd bij Fruitmasters in Geldermalsen. In de vorige jaren is al gesproken over P2829 en Cepuna, maar nu werd de merknaam Migo bekendgemaakt. Urs Luder, variety manager van GKE, gaf tijdens de openingsspeech aan dat de huidige peren niet geschikt zijn voor elke markt. "Er is niet één peer die alles kan. Na de introductie van de conceptappel Kanzi ruim tien jaar geleden, ontstond er behoefte aan een nieuwe peer en daarom zijn wij op zoek gegaan."

Vijf grote telersverenigingen, goed voor ruim 70% van het Nederlandse glasareaal, hebben een akkoord bereikt voor stevige onderlinge samenwerking. Het nieuwe samenwerkingsverband, dat de naam 'Federatie VruchtgroenteOrganisaties' draagt, heeft een coalitie gesloten met de overheid en de Rabobank. Het gaat om Best of Four, DOOR, The Greenery, Harvest House en Van Nature. Doel van de coalitie is herstructurering en ontwikkeling van de glastuinbouw. Voormalig minister Cees Veerman is gevraagd leiding te geven aan deze coalitie. 'Dit is geen traject van lange halen snel thuis. We kiezen een grondige en doordachte aanpak. De basis is nu gelegd', aldus Cees Veerman.Van 14 t/m 17 september werd in Moskou de 24e editie van de World Food georganiseerd. Op deze internationale voedingsmiddelenbeurs profileren zich ook im- en exporteurs van groenten en fruit van over de hele wereld. Europese AGF bedrijven waren maar beperkt aanwezig in verband met de onlangs voor een jaar verlengde boycot door Rusland van Europees groenten en fruit."De Duitse AGF-sector heeft zich razendsnel aangepast aan de veranderde omstandigheden." Dat constateert de Duitse landbouw-staatssecretaris Bleser.
Bleser zei dit op het Obst en Gemüse Kongress. Het congres wordt georganiseerd door AMI, Fruchthandel Magazin en GS1. Mede door de gezellige avond op donderdag is het event uitgegroeid tot een van de belangrijkste van de Duitse AGF-handel. Vrijdag opende Bleser het congres.Met confettikanonnen en een theatershow opende Lamb Weston / Meijer op 18 september de nieuwe aardappelontvangst bij de fabriek in Kruiningen. De openingshandeling werd verricht door de Commissaris van de Koning in Zeeland, de heer Han Polman. Hij sprak lovende woorden voor de Zeeuwse frietfabrikant. "Een familiebedrijf dat goed geworteld is in de gemeenschap, kan hoog groeien." Lamb Weston / Meijer is daar een voorbeeld van, aldus de Commissaris van de Koning.Op 19 september vond van 1 tot 9 uur de Opendeurnacht plaats in Mabru, de groothandelsmarkt te Brussel. Anicée Henin vertelt dat de nacht zeer goed is verlopen. "Er waren zo'n 4000 bezoekers en twee jaar geleden was dat maar rond de 1200. Dit heeft met name te maken met het feit dat we de Opendeurnacht dit jaar beter hebben gepromoot, ook via social media."

De horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam heeft haar derde editie succesvol afgesloten. Met ruim 270 exposanten, 125 programmaonderdelen en diverse themapaviljoens was Ahoy Rotterdam van 21 t/m 23 september dé ontmoetingsplaats voor de gehele horecabranche. Gastvrij Rotterdam kon dit jaar rekenen op een groeiende belangstelling: voor het tweede jaar op rij bestond de beursvloer uit meer vierkante meters en trok de beurs meer bezoekers.Eind september vond de 32e editie van Macfrut plaats in Rimini. Er was een groot verschil met vorig jaar qua uitstraling van de beurs. Het was ruimer opgesteld en er waren 200 meer standhouders. Een voordeel voor Italiaanse bezoekers is dat Rimini beter bereikbaar is met de trein. De beurs trok de eerste twee dagen de meeste bezoekers. In totaal waren dat er 34.000. Het bezoekersaantal was kleiner dan verwacht en de organisatie wijt dat aan verschillende omstandigheden zoals de Expo Milaan en de bereikbaarheid van Rimini voor de internationale handel.

Jarenlang was fruitexporteur Kees Oskam betrokken bij het verkrijgen van markttoegang van Nederlandse peren naar Brazilië. Na enige vertraging is de export nu onder strenge condities mogelijk, maar mede doordat de Braziliaanse Reaal naar een dieptepunt is gezakt, is export van Hollandse peren momenteel niet aan de orde. "Onze peren worden nu te duur."

 Huub Welles en Lilian Litjens zijn samen gestart met Agro & Retail Desk, een bureau in de tuinbouw gericht op het tot stand brengen van commerciële samenwerking in de afzetketen van teler tot retail. "Vanuit telers is er grote behoefte om met de retail samen te werken en de retailers zoeken steeds meer de bron op en gaan op zoek naar nieuwe wegen met betrekking tot hun sourcing. Het blijken alleen twee totaal verschillende werelden die elkaars taal niet spreken. Wij zien mogelijkheden om die schakels met elkaar in contact te brengen en de keten er tussenin te organiseren", vertelt Huub Welles.