Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special Jaaroverzicht: 15-31 januari

Peren mogen naar Brazilië, mogelijk einde Russische boycot

De arealen voor glasgroenten in België zijn weer groter geworden. Hierbij worden ook de Nederlandse telers meegerekend, die aan de Belgische Veilingen leveren. Het is de afgelopen jaren een opvallende tendens, dat steeds meer Nederlandse telers zich aansluiten bij Belgische Veilingen. Met name het komkommerareaal neemt toe in België.

De opening van het Food Center Westland, de plaatsing van zonnepanelen en de Fruit Logistica. Voor Herwi Rijsdijk van ABC Westland stonden er in 2015 bijzondere projecten op de agenda. Half januari werd de nieuwjaarsbijeenkomst van de Agro Businessclub Westland en ABC Westland gehouden in Westpoort. Vooraf kon eerst het Food Center Westland bekeken worden.Een gigantische hagelbui op maandag 19 januari heeft forse schade aangebracht in de kassen in Almeria. Met name de kassen in El Ejido, La Mojonera en in mindere mate Roquetas de Mar zijn heftig getroffen. Maar liefst 60 hectare aan kassen zijn compleet vernietigd en nog eens 400 hectare heeft schade opgelopen door de buien.Na moeizame onderhandelingen is eind januari officieel de Braziliaanse markt geopend voor Nederlandse peren. Nadat voor de zomer Nederland en Brazilië al tot een fytosanitair akkoord kwamen, staat met deze toezegging in de Staatscourant van Brazilië ook juridisch de Nederlandse fruitexporteurs niets meer in de weg om peren naar Brazilië te exporteren. De markttoegang betreft het volledige perenassortiment, waarbij de Conference-peren naar verwachting de hoofdmoot zullen vormen.Het handelscentrum op Barendrecht is niet meer wat het geweest is. Veel AGF-handelaren gaven op 21 januari dan ook gehoor aan de oproep om aanwezig te zijn op een bijeenkomst van het AGF-cluster Ridderkerk/Barendrecht in het lokale Van der Valk-hotel.

Na topoverleg tussen de EU en Rusland over de handel vorige week is een deal gesloten over het einde van de boycot. Rusland mag zelf bepalen welke producten en uit welke landen er weer geëxporteerd mag worden. Voor welke producten de grenzen weer opengaan, is nog niet bekend. En in het geval Griekenland de euro moet verlaten, wordt de boycot opgeheven. Dat liet de Russische minister van Landbouw weten.Sinds de laatste week van 2014 is Kraaijeveld vanuit Barendrecht verhuisd naar het voormalige pand van The Greenery in Maasland. Met meerdere locaties op het handelscentrum zat de AGF-groothandelsbedrijf de laatste jaren krap in haar jasje, maar daar is in Maasland geen sprake meer van met een loods van 20.000 m2 en kantoorruimte van nog eens 2.500 m2. Het voltallige team van ruim zeventig personeelsleden maakte de overstap naar het Westland. AGF.nl nam een kijkje en maakte een reportage.

The Greenery BV heeft in 2014 na een reorganisatie en een strikte beheersing van de ketenkosten een significante verbetering in het operationeel resultaat weten te bewerkstelligen. Dat meldt het bedrijf in een persverklaring Ondanks de uiterst moeilijke marktomstandigheden als mede een substantieel lager prijsniveau in de AGF-markt zal de onderneming het jaar 2014 naar verwachting met een aanmerkelijk verbeterd netto resultaat afsluiten. Dit leidt in 2015 tot een verlies van 60-65 arbeidsplaatsen, voornamelijk op het hoofdkantoor van de onderneming.Per 1 januari 2015 hebben Johannes Janssen en Willem Dijk de handen ineen geslagen voor het oprichten van JOORS.nu BV. JOORS.nu is een nieuw en uniek online handelsplatform, waar retailers en detaillisten hun aardappelen, groenten en fruit rechtstreeks van telers en importeurs kunnen kopen. Uniek aan JOORS.nu is dat de klant op het handelsplatform volledig inzicht heeft in de aanbieders en de aangeboden producten. Hierdoor kunnen retailers en detaillisten precies die producten selecteren, die passen bij hun winkel. JOORS.nu is een nieuw concept op internet en daarmee helemaal klaar voor de toekomst.

In goed overleg met RedStar heeft CEO Rob Bal besloten om terug te treden uit zijn functie. Dat deelt het bedrijf desgevraagd mee. Reden voor deze beslissing is verschil van inzicht over het te voeren beleid en de aansturing van de organisatie. Het vertrek zal ingaan per 1 februari 2015.

Aalberts AGF, groothandelaar in groenten en fruit in Deventer, werd eind januari door de rechtbank in Zwolle failliet verklaard. De groothandelaar bleef vooralsnog echter in bedrijf, waardoor ook de vijf werknemers nog niet op straat kwamen te staan. Aalberts AGF koerst namelijk op een doorstart.Begin januari deelde directeur Tjerk Nagel mede dat de activiteiten van Konaxx Onions per direct te staken. Een loyale groep telers en leveranciers die zich bereid heeft getoond om een helpende hand toe te steken, heeft deze situatie veranderd. "We zijn erg blij dat ons deze doorstart, in een iets afgeslankte vorm, is gegund", vertelt Tjerk.

Capespan heeft in januari twee bedrijven overgenomen, namelijk het verpakkingsbedrijf Novo House en het fruitbedrijf Theewaterskloof Estate. Novo House heeft de capaciteit van 120.000 kuubkisten per jaar. Het andere bedrijf Theewaterskloof Estate is een bedrijf met een areaal van 300 hectare appelen, peren en pruimen. 
Publicatiedatum: