Peru heeft betere AGF-productie dan omliggende landen

De landbouwsector van Peru groeit sterk en de toekomst ervan ziet er goed uit, ondanks dat er wat problemen worden verwacht met betrekking tot el Niño. Onlangs kondigde de Peruaanse Minister van Landbouw Juan Manuel Benites aan dat de agrarische sector is uitgebreid met een jaarlijks gemiddelde van 3,1% in de periode van 2011 tot 2014. Hij voegde toe dat Peru zich heeft gevestigd als de grootste producent en exporteur ter wereld van asperges, quinoa en maca. Ook staat Peru op de derde plek in de wereld als het aankomt op de export van Hass-avocado's en artisjokken. Benites verklaarde de positie van Peru in de top tien van voedsel leverende landen door de openheid in handel en de promotie van export.

Er is al vele jaren gewerkt aan de bloei van de landbouw in Peru. Sinds de jaren '90 is de productiviteit van de Peruaanse landbouw meer dan verdubbeld vergeleken met het gemiddelde in Latijns-Amerika, aldus een studie door Apoyo Consultoría voor de Peruaanse Vereniging van Organisaties voor Landbouwproductie. Het inkomen dat per hectare wordt gegenereerd door moderne landbouwproducten is veel hoger geweest dan dat van traditionele producten. Het inkomen dat bijvoorbeeld wordt gegenereerd door asperge kwam neer op $9.500 (€8.960) per hectare, waardoor het niet als een verrassing komt dat er sprake was van bijna 3% jaarlijkse groei tussen 2000 en 2013. Daarbij heeft deze groei in moderne teelt direct geleid tot een significante afname van armoede. "In tien jaar tijd zijn er direct 800.000 banen en indirect 900.000 banen gecreëerd aan het kustgebied van Peru," zo meldt de studieverslag.

De groei heeft zich dit jaar doorgezet, aldus een overheidsrapport dat vroeg in november werd uitgegeven. Hierin staat dat de teeltproductie steeg met 2,2% tussen januari en september van dit jaar, vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor. Terwijl de productie van september gestegen was met 3,4% over het geheel, was er sprake van buitengewone pieken, zoals een toename van 36% voor gele maïs en van 17% voor padie (rijst).
 
De landbouwexport kwam neer op een totaal van $3,5 miljard (€3,3 miljard) in de eerste negen maanden van dit jaar. Hiermee verkreeg Peru een netto handelsoverschot van $423 miljoen (€399 miljoen). Hoewel deze export 0,3% minder was dan in dezelfde periode van 2014 wegens een trage wereldmarkt, maakte de "niet-traditionele" landbouwexport een buitengewone groei mee. De export van verse asperge nam bijvoorbeeld toe met 26% tot $278 miljoen (€262 miljoen) en die van cacao met 18% tot $139 miljoen (€131 miljoen). Consumenten in meer welvarende landen zijn bereid om meer te betalen voor kwalitatief hoogwaardige producten. De belangrijkste bestemmingen voor export zijn voor Peru de VS en Nederland, die respectievelijk goed zijn voor 28% en 14%.
 
De droge, noordelijke regio van Piura staat misschien op het punt van doorbreken wat betreft de voordelen van technologie. Israël, dat zelf een pionier is op het gebied van efficiënte irrigatie in zijn eigen woestijngebieden, ziet aantrekkelijke mogelijkheden in Peru. De ambassadeur van Israël in Peru, Ehud Eitam, heeft onlangs een delegatie van ondernemers op het gebied van onder andere landbouw, irrigatie en telecommunicatie naar Piura geleid. Eitam gaf aan dat Israëlische organisaties al begonnen zijn met investeren in de landbouwgebieden van Piura. Het aantal investeringen in het afgelopen jaar in verschillende sectoren van de regio kwamen neer op $1,5 miljard (€1,42 miljard). Ook is er sprake van een vrijhandelsverdrag tussen de twee naties dat naar verwachting in 2016 van kracht zal zijn.
 
Het enige probleem voor de landbouwuitbreidingen in Peru komt neer op el Niño en de ongewone neerslagomstandigheden die dit met zich meebrengt als dit sterker wordt in de Grote Oceaan. Een comité dat verantwoordelijk is voor onderzoek naar het weerfenomeen gaf aan dat de kans op een sterke tot uitzonderlijke el Niño in december tot maart iets afgenomen was, maar nog steeds op 50% stond. Er zijn zorgen voor overstromingen in de lager geleden landbouwgebieden en voor droogte in de hoger gelegen regio's.

Ondanks dat is de kans groot dat, zelfs als de landbouwsector dit keer zwaar getroffen wordt, het niet lang zal duren voor deze zich heeft hersteld.
 
Bron: blouinnews.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.