Sam Heemskerk, Weber Koudetechniek;

Vacuümkoeling: Productkwaliteit waarborgen en bewaarduur optimaliseren

Tholen - Veel groenten, bloemen, kruiden en fruit verouderen snel na de oogst. Bij de oogsttemperatuur kan de respiratie en transpiratie tot wel 25x hoger zijn als bij de optimale bewaartemperatuur. Sam Heemskerk van Weber: "Logischerwijs is het van belang om zo snel mogelijk na de oogst het grootste deel van de veldwarmte weg te nemen. Voor vele producten is vacuümkoeling hiervoor een perfecte methode, waarmee de productkwaliteit optimaal gewaarborgd blijft en de bewaar- of vaasduur geoptimaliseerd wordt."Vacuümkoeling is een pre-cooling techniek met een koeltijd van gemiddeld slechts 15 – 30 minuten. Vacuümkoeling reduceert:
  • De respiratiegraad (en daarmee het risico op botrytis (bij bloemen) en zwarte rot (bij groenten).
  • De transpiratie en daarmee het vochtverlies (maximalisatie van uw opbrengst)
  • De ethyleen productie en de gevoeligheid hiervoor
  • De ontwikkeling van microben (en daarmee het percentage productie uitval)


Warmte onttrekken
Vacuümkoeling onttrekt warmte aan producten door het geforceerd verdampen van een klein percentage (meestal 2 – 3%) van het eigen vocht van het product. Dat gebeurt doorgaans onder lage druk. De energie, die vrijkomt bij de geforceerde verdamping, verlaagt de producttemperatuur. Vacuümkoeling is geschikt voor (niet luchtdicht) verpakte producten.Gelijkmatige eindtemperatuur
Sam Heemskerk: "Het is de enige methode die een vrijwel perfect gelijkmatige eindtemperatuur garandeert en daardoor de ideale oplossing is voor het snel terug koelen van gevarieerde ladingen op vliegvelden en logistieke centra zonder enig risico op bevriezing. Vacuümkoeling verkort verder de time-to-market ("same-day delivery"). Het geeft een meer constante en lage koelceltemperatuur en langere opslagmogelijkheden. Tot slot is vacuümkoeling energie-efficiënt."


Sam Heemskerk, Weber Cooling, bij de proefopstelling van de vacuümkoeling


Voor meer informatie:
Weber Koudetechniek
Sam Heemskerk
M: +31 (0)6-19 834 845
E: sh@weberkoudetechniek.nl
www.weberkoudetechniek.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.