Groothandelaar Kees Rijswijk

"Er gaan te weinig peren weg"

Tholen - Groothandelaar Kees Rijswijk is al 51 jaar actief in de AGF-handel, waarbij de nadruk de laatste 15 jaar op peren ligt. De Noord-Hollander houdt zijn hart vast over de huidige marktsituatie. "Vorig jaar is er vanuit een nog moeilijkere positie en slechtere omstandigheden toch een perfect einde van het seizoen gekomen. Nu lijkt het of iedereen denkt dat we weer zo'n situatie krijgen, maar dat valt nog maar te bezien. Het is erg moeilijk momenteel om ongesorteerde partijen te kopen. In mijn optiek gaat er op dit moment veel te weinig product weg."


Cees Rijswijk en zijn dochter Gerda van Fruithandel Rijswijk & Van der Gulik

De perenprijs van de 45'ers ligt momenteel rond de 22 cent. De 50-sortering ligt rond de 40 cent. Voor 55'ers wordt 45 cent betaald, voor de 60'ers 48 cent, voor de 65'ers 55-58 cent en de 70'ers zijn met een prijsniveau van 60-64 cent goed aan de prijs. "Nog maar drie weken terug kwamen de grote maten net boven de 50 cent. Vervolgens kwam er meer behoefte aan kleinere peren, waardoor de markt wat meer in balans is gekomen", vertelt Kees.

De handelaar verwacht dat de prijs hierdoor de komende tijd iets zal gaan zakken. "Dat zal niet met een dubbeltje tegelijk zijn, maar ik verwacht wel met een paar centen en dan is de stemming toch gelijk heel anders. Ik hoop van harte dat de handel toch wat meer op gang komt. Zo onredelijk zijn de prijzen niet en nu zijn de koelkosten gering en is er betrekkelijk weinig uitval. Als we het voor ons uit blijven schuiven, krijgen we een enorme voorraad peren voor onze kiezen, die we in een kortere tijd moeten verkopen."

"De binnenlandse supermarkten trekken er goed aan met acties. Verder is Italië goed aan de markt voor de grote Comice, maar over de hele linie gaat er te weinig weg. Zeker bij de Lukassen zal de verkoop op gang moeten komen. Daar hebben we nog maar twee à drie maanden de tijd voor. Gelukkig hebben we met zowel appelen als peren een perfecte bodem voor de industriemarkt. Geforceerd verkopen voor export kun je vergeten. Als je moet verkopen, kun je alleen maar geld achteraan brengen, maar als je op je beurt wacht, kunnen we dit seizoen best een snippertje verdienen."

Voor meer informatie:
Groothandel C. Rijswijk
Nieuwe Haven 69
1135 VM Edam
Mob: 06-53173149
groothandelrijswijk@kpnmail.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.