Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Jan Van Luchene, Bruwier Potatoes:

"Hoge verwachtingen voor aardappelseizoen temperen"

Tholen - Het is zeer rustig in aardappelland, zowel aan de vraag- als aanbodzijde. De meeste aardappelen zijn ondertussen binnen, veel later dan anders. Jan van Luchene van Bruwier Potatoes vertelt dat hij in de 22 jaar dat hij in de aardappelen zit nog nooit zo'n late oogst heeft meegemaakt. "Op 4 november rooien wij de laatste af land en ik kan me niet herinneren dat dit ooit eerder is gebeurd. Alles is natuurlijk wat achteruitgeschoven dit seizoen."

Normale oogst

Hij geeft aan dat de verwachtingen van juli en augustus niet lijken uit te komen. "Toen dachten we nog dat de oogst pover zou zijn, maar september heeft heel wat goed gemaakt en hebben we er aardig wat tonnage bij gewonnen. Qua volume kunnen we het een normale oogst noemen." Op kwaliteitsgebied zijn er soms wat haken en ogen. "We hebben van alles wat: drijvers, laag OWG, rooibeschadiging, kleine maat. Op dat vlak is het geen topjaar. Daarnaast helpt het huidige warme weer ook niet mee voor de bewaring op dit moment."Stabiele markt

De markt is stabiel volgens Jan. "Het aanbod is karig en de vraag is er ook niet echt, dus het blijft allemaal een beetje stabiel. De prijs is matig. De export naar Oost-Europa waarop we begin dit seizoen hadden gehoopt is er ook niet. Alles blijft wat 'hangen'. Met wie je ook belt in Europa, iedereen heeft zijn eigen voorraad aardappelen en zit min of meer op hetzelfde prijsniveau. De transportprijs is er op dit ogenblik te veel aan." Van Luchene kan met de situatie leven, zoals hij het zelf zegt: "Stel dat er aanbod zou komen, zal het eerder mindere kwaliteit zijn. Daar moet je het exportseizoen ook niet mee willen starten."

Weinig vraag
Hij vindt dat de hoge verwachtingen van de zomermaanden niet realistisch zijn. "Ik kijk naar de feiten. Al met al zie ik weinig vraag, noch van industrie, noch van export. Tot januari verandert daar denk ik amper iets aan. Iedereen verwachtte een prijsstijging na de opslagperiode, maar daarvoor heb je vraag nodig. En die is er op dit moment te weinig." Volgens hem is de situatie vergelijkbaar met 2013 : slecht groeiweer tijdens lente en zomer, recuperatie in september en daardoor veel mensen met hun verwachtingen op het, waarschijnlijk, verkeerde been.

Voor meer informatie:
Jan van Luchene
Bruwier Potatoes n.v.
Galgestraat 1A
B-8790 Waregem
T +32 56 61 33 33
F +32 56 61 30 33
info@bruwier.be
www.bruwier.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.