Jaarlijks smaakfestijn Museumtuin ’t Olde Ras Doesburg

Tentoonstelling oude en nieuwe fruitrassen

Wel eens in een 'Jutteperenmoes' gehapt? Of 'Bramley en Notarisappelmoes' geproefd? Hoe wordt pompoenchutney gemaakt en hoe eet je een mispel? Het tweede weekend in november wordt in ons bijzondere museum in Doesburg weer een grote fruitteelttentoonstelling gehouden onder de titel 'Verleden tot Heden'. Zoals de naam van de tentoonstelling al aangeeft, zullen tal van oude, maar ook nieuwe fruitrassen te bewonderen zijn, waaronder erg veel bijzonder zeldzame exemplaren. In totaal gaat het om liefst bijna 1000 fruitrassen. Er zijn zowel hand- als moesappelen, hand- en stoofperen, kweeperen, noten, mispels, sierfruit e.d. te bewonderen. Van vele oude rassen onbespoten appels en peren zijn de vruchten gratis te proeven en te koop, tevens kun je deze dagen de fruitboom zelf kopen en gelijk meenemen.

Op 8 november kun je ook eigen vruchten laten determineren van 13 tot 15 uur. Breng hiervoor 4-5 gave, rijpe vruchten mee. De Museumtuin zelf is ook open, zodat je hier op je gemak kunt rondwandelen en onze opkweekmethoden kunt bekijken om inspiratie op te doen. Er zijn hoogstammen, laagstammen, struiken, leibomen, dakbomen spillen enz. te aanschouwen. Tevens ruim aanbod van unieke lectuur zoals ons Bijzondere Receptenboek, Perenregister, Appelboek (op CDrom) en ons eigen kwartaalblad Fructus, waarop u zich kunt abonneren en daarmee donateur wordt van de Museumtuin. Misschien wil je zelf wel vrijwilliger worden en daarmee je 'steen(fruit)tje' bijdragen of u laten adviseren hoe uw boomgaard aan te leggen of te restaureren?

Appelsap uit eigen boomgaard

Een bijzonder unieke, pure, fijne appelsap gemaakt van meer dan 50 appelrassen uit eigen boomgaard, zonder welke toevoeging dan ook. De appels zijn geteeld op totaal biologische wijze zonder toevoeging of bespuiting. Gratis te proeven tijdens de fruitshow en te koop per glas en fles, zolang de voorraad strekt.

De Fruitshow wordt gehouden op zaterdag 7 en zondag 8 november 2015 van 10.00 – 17.00 uur, in het museumgebouw in de Museumtuin. Parallelweg Den Helder 1 te Doesburg. De Museumtuin is gelegen aan de N 317 hoek N 338.
Volg de bruine ANWB-borden met opschrift –Museumtuin 't Olde Ras-.
Entree € 3,-- parkeren gratis.
Verdere inlichtingen, fructus@stipte.nl, Tel. 0651268802.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.