Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schaarste drijft prijzen Israëlische kruiden op

Ongebruikelijke weersomstandigheden in verscheidene regio's waar verse kruiden worden geteeld, heeft geleid tot een wereldtekort, dat de prijzen omhoog heeft gedreven voor Israëlische telers. Maar hoewel het tekort een aantal problemen heeft overbrugd, die Israëlische telers in de laatste jaren hebben ondervonden, moet de Israëlische sector veranderingen doorvoeren om op de wereldmarkt te kunnen blijven concurreren.



"Het weer, niet alleen in Israël maar over de hele wereld, is rampzalig geweest en dat heeft veel veranderingen veroorzaakt," zegt Omer Kamp van Arava Export Growers. "Ten tweede is de lokale teelt in Europa geheel afgenomen in september. We hadden een voorraad moeten hebben in oktober, maar nu hebben we grote tekorten." Naast de problemen met voorraad zijn de tekorten aangesterkt door de toegenomen vraag. Omdat Europa nog steeds de effecten voelt van de economische recessie, gaan consumenten minder vaak uit eten. Als ze thuis blijven, gebruiken ze verse kruiden tijdens het koken niet op een efficiënte manier zoals dat gebeurt in restaurants, waardoor de consumptie is toegenomen.



"De tekorten zijn goed geweest voor telers en de sector, omdat mensen meer betalen waardoor het probleem rondom de munteenheid is opgelost," zegt Kamp. "Ik denk dat deze tekorten door zullen gaan tot in oktober, omdat ik aanvragen heb gekregen van mensen waar ik nooit bestellingen van krijg. En ze vragen om verse kruiden." Maar op de lange termijn erkent Kamp dat concurrentie uit Afrika en dan met name uit Kenia een bedreiging kan vormen voor Israëlische telers.



"Het is een aantal jaren slecht geweest en sommige telers hebben zojuist hun bedrijf gesloten omdat ze zonder geld raakten," zegt Kamp. "Je ziet een weerspiegeling daarvan in het areaal. Voor verse kruiden is dat niet zo groot, omdat je de prijzen kent en als je een slecht jaar hebt kun je binnen een dag sluiten. Dus ben je meer flexibel. Maar met iets als paprika verkoop je per partij en neem je een groot risico." Om die reden schat Kamp dat het areaal voor verse kruiden met 5% is gedaald ten opzichte van vorig seizoen. Het areaal voor alle AGF is echter gedaald met 15%.

"Je kunt op de korte termijn gaan samenwerken met telers uit Afrika. En dat doen we ook, maar op de lange termijn is dat geen oplossing," zegt Kamp. "Iedereen heeft baat bij samenwerking voor drie tot vijf jaar, maar na een poos realiseren telers in Kenia zich dat ze hun eigen marketing kunnen doen en sluiten ze tussenpersonen uit." Om die reden gelooft Kamp dat Israëlische telers zich aan moeten passen en moeten innoveren om de stijgende concurrentie aan te gaan.



"Bijvoorbeeld wat betreft paprika gaan we meer exporteren omdat exporteurs zijn gestopt. Maar Israël als geheel exporteert minder. We moeten voor de toekomst innovatief zijn en aanpassingen maken. Anders hebben we geen toekomst."

Voor meer informatie:
Omer kamp
Arava Export Growers
Email: omer@arv.co.il
www.arv.co.il
Publicatiedatum: