Patrick Pohlmann uit het Duitse Münster heeft zich de afgelopen twee decennia Europees op de kaart gezet als leverancier van hoogwaardige biologische bieslookplanten. Echter, de wetgevingswijziging rondom waterafvoer maakte verdere uitbreiding van het bedrijf op de oude locatie vrijwel onmogelijk. Met de verhuizing in 2022 en vooral de nieuwe installatie van een modern watercirculatiesysteem van VAM Watertech, is Gemüsebau Pohlmann klaar voor de toekomst, aldus Pohlmann, die het familiebedrijf in de derde generatie leidt.

In de zomer van 2022 werd het bedrijf VAM Watertech aan de tuinbouwexpert aanbevolen door een bevriende collega uit de sector. "Het systeem had op dat moment al zeer goede referenties in de wortel- en aardappelsector. Ik dacht bij mezelf: als het werkt voor wortelen, die vaak vol met aarde worden geleverd, zou het ook voor onze producten, naast bieslook in pot ook knolselderij, een passende oplossing kunnen zijn. We hebben toen vrij snel voor het proces gekozen. De doorslaggevende factor voor ons was dat VAM ons niet alleen een totaaloplossing bood, maar ook uitgebreid advies eromheen."

Het waterzuiveringsproces werkt in principe in drie stappen. Eerst worden de grove delen gefilterd, daarna het zand. Voor de derde en laatste stap is de reinigingsinstallatie uitgerust met een op maat gemaakte en kosteneffectieve alternatief voor de gangbare zeefbandpers. De tot nu toe behaalde resultaten zijn al bemoedigend, concludeert Pohlmann. "We hebben nu maar een fractie van het eerdere waterverbruik nodig, ongeveer 5-10%. Onze belangrijkste zorg was echter niet zozeer het verminderen van het waterverbruik, maar het veiligstellen van onze teelt, wat nu ook gelukt is."

Dirk Heitmann, bedrijfsleider bij het bedrijf, is het daarmee eens en voegt eraan toe: "Een extra voordeel is de compacte constructie en de kleine ruimte die nodig is. Het is ook vermeldenswaard dat de installatie niet continu in bedrijf is, maar alleen draait als het nodig is, zodat het energieverbruik redelijk beperkt blijft. Verder kan het systeem op elk moment worden uitgebreid."


v.l.n.r. Dirk Heitmann (bedrijfsleider) en Patrick Pohlmann (CEO) van Gemüsebau Pohlmann en Robert Hoenderdos, Sales Manager voor de DACH-regio bij VAM Watertech


In de winter wordt niet alleen bieslook, maar ook biologische knolselderij en pompoenen gewassen


Door middel van de waterzuiveringsinstallatie wordt het reeds gebruikte water gefilterd en als bijna helder water teruggevoerd naar de cyclus.


Nadat de bieslookplanten vanaf november zijn geoogst, worden ze vervolgens bij min tien graden Celsius opgeslagen in het koelhuis. Vervolgens worden ze bij behoefte ontdooid met water en ingepot. De afnemers van de biologische jonge planten zijn grootschalige kwekerijen in heel Europa.


De potten voor en na het wasproces. Als gerenommeerde leverancier van bieslook teelt en verkoopt Pohlmann zowel Bioland en Naturland-producten (Bio-Anbau Patrick Pohlmann) als Demeter-potten (Gemüsebau Pohlmann). Ondanks de inflatie-gerelateerde daling van de vraag vorig jaar, is de vraag naar biologische bieslook in het afgelopen decennium sterk gestegen.


De nieuwe installatie van het watercirculatiesysteem is slechts een van de vele stappen op weg naar een duurzame inrichting van de nieuwe locatie. Er zijn ook plannen voor de installatie van een PV-systeem.

Bezoek het team van VAM Watertech BV op de Fruit Logistica: Hal 4.1 / Stand D-12.

Voor meer informatie:
Patrick Pohlmann
Bio-Anbau Patrick Pohlmann KG
Mariendorfer Str. 4 E
48155 Münster, Duitsland
Tel: +49 (0)172 53 55 333
patrick.pohlmann@gemuesebau-pohlmann.de

Robert Hoenderdos
VAM Watertech BV
Monsterweg 64
4454 AC Borssele
Tel.: +31 (0)113 65 58 80
robert.hoenderdos@vam-watertech.com
www.vam-watertech.com