Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Louis en Steven Lauwers, Vegobel:

"Plukkruiden, plugjes, als lokaal en biologisch nieuw kruidenconcept"

Tholen - Vegobel wil innoveren in de kruidenmarkt met de lancering van een nieuw concept. De biologische kruidenkwekerij is gespecialiseerd in kruiden op potjes, en met haar nieuwe 'plukkruiden' wil ze nog meer vernieuwen en inspelen op duurzaamheid, gebruiksgemak en kwaliteit. "Dit nieuwe concept, de plugjes of ook wel leuk 'plukkruiden' genoemd, ontlenen hun naam aan het aarde kluitje of 'plugje' waarop het kruid geteeld wordt én omhelst de charme van het 'plukken' van verse, levende kruiden in je keuken. Het nieuwe concept biedt in feite een aromatische bussel verse kruiden aan, op een kleine aarde plug die dient als vershoudertje, volledig biologisch gekweekt en er komt geen plastic meer aan te pas", zo vertellen Steven en Louis Lauwers van het bedrijf.


Louis en Steven Lauwers met de nieuwe plukkruiden

"Het idee voor de plukkruiden is ontstaan, nu de meeste retailers geen kruiden meer willen 'invliegen' en de consument meer bezorgd is over duurzame en gewasbeschermingsmiddelevrije teelt. Onze nieuwe plukkruiden voldoen hier volledig aan, gaan 'levend' in hun flowpack of papieren verpakking, en arriveren vers en levend bij de eindklant, waarna de consument makkelijk en snel met het biologische kruid aan de gang kan, zoals het bedoeld is met kruiden", zo gaat Steven Lauwers verder. Het bedrijf is opgericht in 1995 door de broers Arthur, Wim en Steven Lauwers, maar inmiddels treedt ook de volgende generatie, met Louis en Lode, in hun sporen.

Innovatief telen
Met het oog op verduurzaming investeerde de kwekerij in een verticaal teeltsysteem, vertellen Steven en Louis. "Daar kunnen we bijna volledig met hernieuwbare energie telen, zonder fossiele brandstoffen, en slagen er zo in bijna CO2-neutraal te telen. Met minimaal watergebruik en veel lagere impact op onze omgeving dankzij de teelt in lagen. Dankzij dit teeltsysteem slaagden we er ook in om kleinere kruidenporties te realiseren van zeer goede kwaliteit en versheid. Zo zijn eigenlijk de plukkruiden ontstaan. Nu proberen we er nieuwe markten mee aan te boren. Alle voordelen van verse, levende kruiden, zoals smaak, aroma, versheid, maar dan gecombineerd met het gemak van een kleinere verpakking. Daarbij wordt dit centraal in de markt geteeld en wordt er ook fors minder plastic gebruikt dan bij gesneden kruiden."

Zo is Vegobel inmiddels volop aan de slag gegaan met haar nieuwe 'plukkruiden'-concept. "Momenteel telen we een soort of 10 van de plukkruiden. We zijn begonnen met de hardlopers om te kijken hoe dat gaat. Denk bijvoorbeeld aan basilicum, peterselie, tijm, bieslook en oregano. Bovendien is het ideaal voor kruiden waar je normaliter geen hele bossen van nodig hebt, zoals salie of dragon. Dat zijn de varianten waar we momenteel vooral op inzetten. Echter kunnen we hierin makkelijk inspelen op de vraag vanuit onze klanten. Zo merken we dat onze plukkruiden buitengewoon goed draaien bij maaltijdboxenleveranciers en in het online kanaal.

Een vers, levend plantje tot gebruik in de keuken
Deze combinatie van verse kwaliteit en gemak spreekt duidelijk aan, want, zo stelt Louis, verschillende segmenten toonden al snel interesse. "Het slaat bijvoorbeeld al goed aan bij het online segment voor thuisleveringen en foodboxenleveranciers. Zij waren vooral op zoek naar duurzamere alternatieven voor de geïmporteerde gesneden kruiden, maar ook het plaatje van biologisch, vers en onbespoten sprak hen aan. Dat staat ook volledig in lijn met de beleving van het product: een vers, levend plukje kruiden dat in je maaltijdbox verschijnt en dat je dankzij zijn biologisch karakter direct kan plukken en verwerken in je gerecht, zonder te wassen. Het is dan ook de ideale grootte, aangezien je het volledig kan gebruiken in één of twee gerechten; zo dragen we mee bij aan de strijd tegen voedselverspilling. Bovendien zit het in een hersluitbare papieren flowpack wat proper naast de andere ingrediënten in de box, en na gebruik kan het aarde kluitje gemakkelijk bij het groenafval of op de compost."

Daarnaast kijkt Vegobel ook naar de mogelijkheden in retail voor haar plukkruiden. "Omdat we ervan overtuigd zijn dat onze plukkruiden ook hun plaats hebben in het convenienceschap van de supermarkt of speciaalzaak zonder in te boeten aan versheid en kwaliteit en bewustzijn waar het vandaan komt. De plukkruiden passen op die manier perfect in de geest van de tijd", zo besluiten Louis en Steven, "lokaal, biologisch en duurzaam geteeld, maximaal CO2-neutraal, volledig plasticvrij én met de aroma's van een verse, levende plant, in een handige portie. In tijden waar gesproken wordt over zaken als vliegschaamte, brengen wij in de plaats duurzaam plukgeluk."

Voor meer informatie:
Louis en Steven Lauwers
Vegobel
Missestraat 27
2570 Duffel - België
+32 15 32 15 00
[email protected]
www.vegobel.be