Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische daslook uit loofbosgebieden

Met de eerste oogsten van lokale wilde knoflook in week 10 begint het seizoen voor wilde knoflook dit jaar relatief vroeg. "Hoewel het de laatste tijd iets kouder is geweest, heeft de relatief warme maand februari de groei van wilde knoflook in de vroege oogstgebieden enigszins versneld," meldt Georg Thalhammer, die al ongeveer 30 jaar betrokken is bij de inkoop en verkoop van biologische wilde knoflook. Volgens de eerste ramingen zijn de hoeveelheden en de kwaliteit van de oogst van wilde knoflook in Zuid-Duitsland goed. "We hopen nu dat er geen vorst meer komt."

"Iedereen streeft ernaar om zo vroeg mogelijk de eerste lokale producten op de markt te brengen, omdat aan het begin van het seizoen hogere prijzen kunnen worden gevraagd voor het product," zegt de biologische specialist, die de biologische daslook betrekt uit verzamelgebieden in heel Zuid-Duitsland. Het product wordt geleverd aan zowel retailers, discounters als natuurvoedingswinkels. Bovendien heeft het Beierse bedrijf een online winkel voor particuliere klanten. "Over ongeveer twee tot drie weken zal er voldoende product beschikbaar zijn om de markt volledig te kunnen bedienen."Thalhammer merkt op dat er al een prijsstijging van 7-8 procent is gerealiseerd in vergelijking met vorig jaar. "Toch zouden we een prijsverhoging van 20 procent nodig hebben om de stijgende kosten enigszins te kunnen compenseren. Het gaat niet alleen om oogst- en transportkosten, maar ook om specifieke kosten voor het product, aangezien bosbeheerders en natuurbeschermingsautoriteiten steeds hogere vergoedingen vragen voor de wildoogstvergunningen."

Georg Thalhammer is een biopionier van het eerste uur en oprichter van het gelijknamige bedrijf. Op 1 maart jl. trad hij officieel terug als directeur en droeg het stokje over aan Nikolai Timaeus en Barbara Burk-Bieberstein. Tegelijkertijd werd een naamswijziging naar Georgs Bio-Bauern & Co. Handels KG doorgevoerd.

Groeiende vraag in de handel
De daslook wordt onder andere verzameld langs de Rijn, in de omgeving van Würzburg en in Thüringen. "Men begint op 100-150 meter hoogte en gaat dan elke 14 dagen iets hoger. Tot in de eerste week van mei kan de daslook over het algemeen vrij probleemloos worden verkregen, daarna wordt het langzaam lastiger," legt Thalhammer uit. Hij benadrukt ook de biologische kwaliteit van de daslook. "Het gaat om een product uit loofbosgebieden. Zowel het biologische als het conventionele product is daardoor vrij van chemische middelen, waardoor de verschillen tussen beide categorieën aanzienlijk kleiner zijn dan bij veel andere goederen. Dit draagt ook bij aan een relatief hoog biologisch aandeel."

In de retail wordt de biologische daslook voornamelijk aangeboden in eenheden van 50 of 100 gram. Sinds enkele jaren wordt het ook verpakt in een flowpack zonder bakje. Thalhammer merkt op: "We zien dat daslook elk jaar goed ontvangen wordt door al onze verschillende klanten. Het product geniet dus van een groeiende populariteit. We zijn optimistisch over de toekomst."

Voor meer informatie:
Georg Thalhammer
Georgs Bio-Bauern GmbH & Co. Handels KG
Tannenweg 10
97854 Steinfeld, Duitsland
Tel.: +49 (0)9359 9739012
info@georgs-biobauern.de
www.georgs-biobauern.de

Publicatiedatum: