Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokkaanse teelt rozemarijn getroffen door droogte

"De teelt van aromatische en medicinale planten in Marokko heeft dit jaar een zware klap gekregen door aanhoudende droogte, wat leidde tot een daling van het aanbod en de heroriëntatie van veel telers en exporteurs naar andere gewassen", zegt Mehdi Benchekroun, eigenaar van Domaines Mehdi Benchekroun.

"Ondanks de recente regenval in het land, hebben veel regio's geen enkele druppel regen gezien. Dit heeft een impact op de teelt van aromatische en medicinale planten, zoals rozemarijn, in de streek rond Marrakech en het oosten van het land. Het Marokkaanse teeltmodel steunt in grote mate op de toewijzing van percelen in de bossen of bergen waren de planten in het wild groeien. De teelt van wilde rozemarijn onder dit model beslaat ongeveer één miljoen hectare, terwijl de reguliere teelt slechts 10.000 hectare vertegenwoordigt. Ook de reguliere teelt is getroffen door de droogte. Het gebrek aan irrigatie verhoogt de hitte en het zoutgehalte van de bodem, waardoor de planten in een staat van winterslaap gaan. Ze gaan niet dood, maar ze kunnen ook niet geoogst worden."

Dit jaar is er dan ook een vertraging in de toewijzing van de oogst door de bevoegde autoriteiten. "Er worden mogelijk zelfs in verschillende regio's van het land geen percelen toegewezen, aangezien we het erfgoed beschikbaar moeten houden voor regeneratie", zegt Benchekroun.

"De beschikbare hoeveelheden zijn beperkt, terwijl we steeds meer bestellingen van importeurs krijgen, vooral voor rozemarijn. Dit zal leiden tot meer reguliere teelt ten nadele van de wilde variant, maar ook tot een verschuiving van de teelt tussen de verschillende streken", vervolgt hij.

In deze context heeft Ouarzazate een voordeel ten opzichte van andere regio's die getroffen zijn door waterschaarste. "Droogte treft ook ons, maar we zijn veerkrachtig wat de teelt van planten betreft. We profiteren van een gunstige omgeving, op een hoogte van 1.600 meter, met een luchtvochtigheid van 15%, een bodemzoutgehalte van 6-7 pH, 10 uur zonlicht per dag en een zanderige bodem. Hoewel we dezelfde moeilijkheden met wilde rozemarijn ondervinden als de rest van het land, bieden onze rozemarijnpercelen met druppelirrigatie voldoende product van goede kwaliteit. De niveaus van carnosinezuur en rozemarijnzuur zijn met name zeer hoog", zegt Benchekroun.

"Op ons teeltbedrijf passen we afwisselend irrigatie en waterstress toe. Dat is ingegeven door de beperkingen op de watervoorziening, maar het is eigenlijk ook gunstig voor de teelt van rozemarijn. We proberen een agro-ecologisch teeltmodel na te streven in deze moeilijke omstandigheden, gebaseerd op biologische teelt, zonne-energie en verantwoorde irrigatie, maar ook met lokale, vrouwelijke arbeidskrachten die veel kennis hebben van deze teelt. Zo dragen we bij aan de lokale plattelandsontwikkeling, met name in gebieden die lijden onder droogte en het verdwijnen van andere gewassen zoals watermeloenen", vervolgt de teler.

Volgens Benchekroun maken de moeilijke klimatologische omstandigheden van dit jaar het moeilijk om planten te leveren. "Het eindgebruik hangt af van de geteelde variëteit. In rozemarijn, bijvoorbeeld, zijn sommige rassen geschikt voor vers gebruik in de keuken, andere voor distillatie en weer andere voor botanische extractie. Ze zijn niet onderling uitwisselbaar. Dankzij onze lange ervaring in de export, bieden we een sourcingdienst voor variëteiten die wij niet telen, niet alleen voor rozemarijn, maar ook voor planten zoals onder meer munt, verbena en bijvoet", besluit hij.

Voor meer informatie:
Mehdi Benchekroun
Les Domaines Mehdi Benchekroun
Tel: +212 661214337 (Marokko)
mehdi.benchekroun@dmb-co.com

Publicatiedatum: