Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oost-Duitsland: aardappelprijzen week 38 2015

Duitse aardappeloogst komt op gang

Mecklenburg-Vorpommern
Op veel plaatsen is de aardappeloogst sinds week 37 duidelijk op gang gekomen. De hallen worden in een vlot tempo gevuld. Het overwegend vriendelijke nazomerse weer wordt slechts af en toe door regenval onderbroken. De telers zijn tot nu toe tevreden met de met de aardappelkwaliteit, maar ook met de oogst, die overwegend gemiddeld uitvalt. Slechts in een enkel geval treedt er Rhizoctonia op. De telersprijzen zijn op hetzelfde niveau als in de voorgaande week gebleven. Vanwege een toename van bevoorradingsacties door de levensmiddelenhandel verschillen de groothandelsprijzen sterk. Afhankelijk van de handelsketen en de verpakkingsgrootte worden er prijzen van 16 tot 29 cent per kg genoemd. Dit is hetzelfde niveau als in de voorgaande week. In enkele gevallen daalden de prijzen met 5 tot 10 cent per kg.



Brandenburg
De telersprijzen voor consumptieaardappelen zijn stabiel gebleven op het niveau van de voorgaande week. De afzet is toegenomen door de start van acties met bewaaraardappelen in de levensmiddelenhandel. Verpakkers calculeren scherp om het prijsniveau voor de telers gelijk te kunnen houden, ook in het kader van de bevoorradingsacties. De aardappeloogst verloopt ondanks korte regenpauzes vlot. Met het voortschrijden van de oogst lijkt het er momenteel op dat de verwachte gemiddelde oogst behaald zal worden. De kwaliteit van de consumptieaardappelen is grotendeels tevredenstellend. In de aardappelbranche hebben de eerste aanbieders hun prijzen met 5 tot 10 cent per kg verlaagd.

Sachsen
De telersprijzen voor overwegend vastkokende consumptieaardappelen zijn vergeleken bij de voorgaande week met gemiddeld 1 euro per 100 kg gedaald. Inmiddels is de hoofdoogst ook in de hoog gelegen gebieden van start gegaan. Enkele telers zijn met de afzet van consumptieaardappelen gestopt om eerst de eigen hallen te vullen. De oogstomstandigheden zijn tot op kleinere regenpauzes na, overwegend goed. De eerste bevoorradingsacties in de levensmiddelenhandel brengen de verkoop op gang. De afzet is toegenomen. Voor de verpakkingsbedrijven staan voldoende aardappelen van goede kwaliteit ter beschikking.



Sachsen-Anhalt
Op de consumptieaardappelmarkt is er momenteel sprake van een goede vraag en een goed aanbod. Handelaren spreken van een stijgende afzet in het binnenland en een toenemende vraag vanuit het buitenland. De export moet deels afgeremd worden om eerst de eigen hallen te kunnen vullen. De aardappeloogst wordt af en toe door regenbuien onderbroken. De aardappelen zijn meestal van gemiddelde grootte. Overmatig grote aardappelen zijn er maar weinig, eigenlijk alleen bij speciale rassen. De aardappelkwaliteit is overwegend goed en de telersprijzen voor overwegend vastkokende rassen zijn op hetzelfde niveau als in de voorgaande week gebleven. De prijzen van vastkokende en melig kokende aardappelen dalen licht. Voor de export worden er prijzen van 14 euro per 100 kg genoemd. De prijzen van geschilde aardappelen liggen onveranderd op het niveau van de voorgaande week.

Thüringen
De hoofdoogst is op veel plaatsen in volle gang. Het aanbod aan consumptieaardappelen neemt verder toe. Een groot deel van de oogst wordt opgeslagen. Aangezien diverse bevoorradingsacties in de levensmiddelenhandel van start gaan, worden consumptieaardappelen van buiten de regio bijgekocht. De telersprijzen voor consumptieaardappelen zijn grotendeels gelijkgebleven aan het niveau van de voorgaande week. Vanwege acties met bewaaraardappelen worden er zo nu en dan lagere prijzen betaald. De handelsketens dicteren de prijzen. De rooiomstandigheden zijn goed. De oogst valt gemiddeld uit. De prijzen van geschilde aardappelen zijn stabiel.

Bron: www.lallf.de
Publicatiedatum: