Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
opbrengsten ook nog eens 15-20% lager

Ierse aardappelareaal met 12% gedaald in 2015

Het aardappelareaal van Ierland is met 12% gedaald, vertelt John Pettit van Teagasc. "We weten ook dat de opbrengst voor 2015 tot op heden is afgenomen met 15 tot 20%. In een normaal jaar zou een van deze ontwikkelingen een beste stijging in de marktprijzen teweegbrengen. Het feit dat beide factoren tegelijkertijd spelen, zal later dit jaar resulteren in een meer dan aanzienlijke opbrengstversterking van de belangrijkste gewassen."

"Dat is een vooruitzicht dat van harte wordt verwelkomd door alle aardappeltelers, waarvan velen onder enorme financiƫle druk staan na twee opeenvolgende jaren met zeer lage prijzen. De opbrengstdaling van vroege aardappelen kan worden toegeschreven aan de lagere bodemtemperaturen tijdens de knolvorming en de weinige regenval in mei en juni. Telers wachten op een seizoen met goede prijzen. Levert de markt van 2015 dit niet, dan zal een groot aantal telers failliet gaan."

Pettit wees er ook op dat schurft dit jaar een probleem zal zijn bij veel aardappelgewassen. "De maand juni was erg droog", vertelt hij. "De droogte viel middenin de periode van knolvorming. Als dan de bodemvochtigheidsniveaus laag zijn, zijn de gewassen vatbaar voor schurft. Feit is dat de overgrote meerderheid Ierse aardappeltelers z'n gewassen niet irrigeert. Maar het is onwaarschijnlijk dat de telers dit jaar zullen worden gestraft voor het telen van gewassen met een slechte schil vanwege de alom bekende wet van vraag en aanbod."

Source: agriland.ie
Publicatiedatum: