Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"aardappelteelt in Armenië veelbelovend"

Armenië: lening voor pootaardappelen

De Armeense regering zal een lening van $ 600.000 (€ 565.875) aan telers geven voor de aankoop van pootaardappelen. Dit meldt het hoofd van de Armeense Telers Unie Hrach Berberyan. Het pootgoed komt uit Nederland. De lening wordt gebruikt om het aantal aardappelspecialisten te vergroten. Dit meldt Berberyan maandag op een persconferentie. De desbetreffende overeenkomst zal in een paar dagen worden ondertekend. De helft van de lening zal worden betaald tijdens de aankoop van de pootaardappelen. De andere helft zal worden terugbetaald nadat de gewassen zijn verkocht.

Volgens het hoofd van de vakbond zal de lening het aantal gewassen vergroten met 7.000 ton dit jaar. De helft van de gewassen zal worden gebruikt voor pootgoed en het resterende deel wordt geëxporteerd. De Nationale Dienst voor de Statistiek meldt dat de aardappelteelt in 2014 ongeveer 730.000 ton bedroeg (dat is een groei van 11% ten opzichte van 2013).

Het doel van het project is om telers te helpen die problemen hebben met aflossen. Criterium voor telers die in aanmerking komen, zijn hun professionele kwaliteiten, meldt Berberyan. Alle geïnteresseerde telers moeten een aanvraag indienen bij de vakbond binnen een week. De meest succesvolle telers zullen naar Nederland worden gestuurd voor een opleiding in de herfst.

Het hoofd van de vakbond meldt ook dat de officiële statistieken aantonen dat er een totaal van 650.000 ton aardappelen werd geproduceerd in 2013, terwijl er een potentieel is van 800.000-900.000 ton. Hiervan werd 44.000 ton geëxporteerd.

Volgens Berberyan kan de aardappelexport in Armenië de 70.000-80.000 ton bereiken binnen drie jaar. De grotere export zal niet leiden tot een stijging van de aardappelprijs volgens Berberyan. Hij zei dat de aardappelen worden geëxporteerd voor $ 400 per ton (€ 377 per ton). Gemiddelde opbrengst is 45-48 ton per hectare.

Het hoofd van de Telersunie meldt dat de aardappelteelt in Armenië veelbelovend is. Dit komt door de weerstand tegen vorst en de stabiliteit van de opbrengst als er verbeterde rassen worden gebruikt.
Publicatiedatum: