Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

HZPC publiceert pootaardappel-prognoseprijs voor oogst 2014

HZPC Holland, wereldleider in aardappelveredeling, verwacht zijn pootgoedtelers in Nederland € 27,50 per 100 kilo te betalen over Oogst 2014 en stelt daarmee de norm in deze cyclische markt. Deze prognoseprijs volgt de indicatie, die HZPC zijn telers al tijdens informatiebijeenkomsten eind november en begin december 2014 heeft gegeven, dat de definitieve prijs in juni 2015 minder dan € 30 per 100 kg zal bedragen. HZPC Holland betaalt voor de bovenmaten tussen de € 3 en € 7 per 100 kg. Deze laatste prijzen weerspiegelen de lage consumptieaardappelprijzen in de verschillende Europese afzetmarkten.



De HZPC-prognoseprijs is gemiddeld over alle rassen in potermaat-klasse S tot en met A in poolverband geteeld; exclusief btw; en vóór afdracht van de kwekerslicentie door de pootgoedteler. De prijs per ras, klasse, maat en kwaliteit wordt bepaald volgens een door HZPC en zijn telers overeengekomen systeem.
De financiële opbrengst voor de teler is het product van de prijs en de teeltopbrengst. Oogst 2014 was een omvangrijke oogst. Pootgoedtelers realiseren met deze teeltopbrengst en prognoseprijs een gemiddelde financiële hectare-opbrengst vergelijkbaar met Oogst 2011.


HZPC-directeur Gerard Backx: "Voor HZPC is het cyclische karakter van de aardappelmarkt een vertrouwd fenomeen. Met de huidige prognoseprijs weet HZPC de trend gedempt te volgen en stellen we de norm in de markt. Bij publicatie van de bedrijfsresultaten in oktober kon HZPC al laten weten over dit jaar een lager resultaat te zullen boeken dan over afgelopen jaar."

Regionale verschillen
Het aanbod aan pootaardappelen is dit jaar hoog. De vraag in het Midden-Oosten en Noord-Afrika was goed. HZPC zet een aanzienlijk deel van haar pootaardappelen af in dit deel van de wereld. De politieke situatie in de landen in die regio´s is vaak lastig, maar dat heeft de afzet niet verminderd. De zaken in Rusland en Oekraïne zullen waarschijnlijk op het laatst mogelijke moment worden gedaan, evenals afgelopen jaar. De Europese vraag is lager dan in de afgelopen vijf jaren als gevolg van de lage consumptieaardappelprijzen. In een dergelijk jaar worden meer consumptieaardappelen uitgeplant in plaats dat telers hoogwaardig gecertificeerd pootgoed gebruiken. Hierdoor kan een lager percentage van de geproduceerde pootaardappelen daadwerkelijk als pootgoed worden verkocht.
Publicatiedatum: