Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
A Limia, Galicia

Spanje: Helft bewaaraardappelen nog niet verkocht

"De aardappelomzet van A Limia is dit seizoen een van de slechtste ooit. Als dit jaar vergelijkbaar blijft met die van het seizoen 2014/15, kan ik garanderen dat 60% van de telers zullen afzien van hun productie," stelt Servando Álvarez van het Instituto Galego do Campo. Een diagnose waar een aantal agrarische vakbonden al weken op wijzen. "Het is een rampzalig seizoen. We kunnen met zekerheid zeggen dat ongeveer 50% van de aardappelteelt is opgeslagen, omdat de prijzen de bodem hebben geraakt", bevestigt José Ramón González, van de vakbond Agrarias.

De vakbonden hebben dan ook gevraagd "om een strategisch beleid te voeren, net als die van Castilië-León, die een minimumprijs garandeert voor de productie in de afgelopen twee jaar."

De huidige situatie is onhoudbaar, zoals wordt benadrukt door zowel de vakbond Agrarias als Instituto Galego do Campo. "De huidige marktprijzen, die variëren tussen de vier en zeven cent per kilo, in vergelijking met de gebruikelijke 12 cent of meer, dekken niet de productiekosten en zelfs niet 30% van de gedane investeringen". Servando Álvarez stelt dat "een teler met een areaal van 15 tot 20 hectare dit jaar tussen de 50.000 en 60.000 euro zullen verliezen."

Een paar weken geleden was er een bijeenkomst met de wethouder en de inkopers van de retailsector, maar er werd geen overeenstemming bereikt om de overproductie te verdelen. De reden voor de lage prijzen en grote voorraden is volgens Servando Álvarez dat er minder vraag is, omdat andere producerende gebieden, zoals Andalusië en Castilië-León, die eerder op de markt komen, die markt al verzadigd hebben.

José Fernández, een producent van Trandeiras, die een gemiddelde jaarlijkse productie van 1.200.000 kilo aardappelen heeft: "Ik heb nog steeds ongeveer 500.000 kilo in opslag, klaar om te worden verkocht." Fernandez merkt op dat de concurrentie van producenten in andere regio's is toegenomen, " mede vanwege de Russische boycot, wat resulteert in een aanbod dat groter is dan de vraag."
Publicatiedatum: