Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Romain Cools Belgapom:

"Er zijn nog mogelijke lichtpuntjes in de aardappelmarkt"

Tholen - Er zijn twee visies op de ontwikkelingen van de vrije aardappelmarkt: een eerder positieve en een ronduit negatieve. De positieven hopen dat er nog wat partijen met bewaarproblemen zullen afvallen en dank zij het toegenomen verbruik in de verwerking en als dierenvoeder de markt meer adem zal krijgen. Negatieve marktkenners verwachten dat de volumes tot ver in het komende seizoen blijven hangen. Volgens Romain Cools van Belgapom is het momenteel een feit dat het extreem rustig is op de vrije markt.

Hij vervolgt: "Het was een ideaal groeiseizoen. Belgiƫ is zowat recordhouder wereldwijd wat de gemiddelde opbrengst per hectare betreft, dit jaar was dat volgens sommige bronnen 56 ton per hectare. Daarnaast zie je de ontwikkeling in de stijging van contractteelt. Al met al is er momenteel een prijsnotering op de vrije markt die we nog nooit gezien hebben. We hebben het dan over 10 tot 15 euro per ton. Het is een feit dat hoe kleiner deze vrije markt wordt door een toegenomen contractteelt, hoe meer volatiliteit in de prijzen volgt. Het feit dat de prijzen van de contractteelt ook weergegeven worden in de grafiek van de Belgapomnotering corrigeert dan weer het beeld van de totale aardappelmarkt."

Romain geeft aan dat ze een keerpunt naderen. "Tussen kerst en oud en nieuw liggen veel bedrijven stil. Er is momenteel nog wel wat beweging in de export en de industrie draait volop. De laatste partij heeft naast de duurdere contracten ook wel grondstof bijgekocht tegen een voordelige prijs wat de concurrentiepositie ten opzichte van onze Noord-Amerikaanse collega's dit seizoen verstrekt. Maar enkele jaren terug was dit omgekeerd."

Positief of negatief?
Er zijn volgens Cools verschillende factoren die bepalend kunnen zijn voor het verloop van de rest van het seizoen. De eerste is: gaat de toegenomen verwerking ook daadwerkelijk worden afgezet? Worden er markten voor gevonden? Het is afwachten wat de vraag wereldwijd gaat doen. Een tweede belangrijke luik is dat er mogelijk partijen geruimd zullen worden omwille van bewaarproblemen als gevolg van het warmere weer tijdens het inschuren. Of dat voldoende is om de grote volume weggewerkt te krijgen? Volgens de optimisten kan dit de markt positief veranderen, maar de pessimisten verwachten dat er nog te veel volumes op de markt zullen blijven. Dit zal zelfs negatieve impact kunnen hebben op de vroege aardappelprijzen volgend seizoen. Wat waarheid is zullen we over een maand of 5/6 weten."



Lichtpuntjes

Hij ziet zelf ook nog wel mogelijke lichtpuntjes. "Hopelijk zal de industrie wat marktaandeel verwerven ten opzichte van onze belangrijkste concurrenten Amerika en Canada. Dit zou zo maar mogelijk kunnen zijn op bepaalde markten aangezien de euro daar op een gunstigere koers ligt dan de dollar. Qua exportmarkten is daarnaast een kans in Afrika, dat kan zelfs een bepalende factor zijn."

Ondanks de lage prijzen dit seizoen valt het Romain op dat de sector zelf helemaal niet zo negatief is ingesteld. "Ik heb tijdens de Interpom Primeurs gemerkt dat men zelfs eerder optimistisch was. Velen hebben een aantal goede jaren gehad. De markt is nu hoe hij is en daar moeten we even doorheen." Al deze marktomstandigheden bij elkaar kan leiden tot een areaalscorrectie volgend seizoen. "Het areaal was dit jaar 3% gestegen, grote kans dat het in 2015 weer daalt. Stel dat je dan weer minder opbrengsten hebt, zal het een volledige nieuwe situatie worden. De aardappelsector leeft immers op de dans der seizoenen."

Voor meer informatie:
Romain Cools
Belgapom
T +32 (0)9 339 12 49
www.belgapom.be