Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Reclame met vier maanden eerder geplukt fruit als "vers voorjaarfruit" is misleidend"

Appelen vieren verjaardag in bewaring

Appelen die in de supermarkt als "vers" verkocht worden, kunnen zomaar een jaar oud zijn. Door technologische vooruitgang behoudt het fruit zijn kleur, stevigheid en knapperigheid soms zelfs nog langer. Telers noemen hun appelen inmiddels grappend "verjaardagsfruit", omdat sommige hun eerste verjaardag kunnen vieren voordat ze in de schappen belanden.

De Australische Reclame Code Commissie oordeelde onlangs dat supermarkt Coles in strijd heeft gehandeld met de code door Tasmaanse pink lady appelen, die vier maanden eerder waren geplukt te verkopen als "vers voorjaarsfruit". Coles verdedigde de beschrijving, die accuraat zou zijn, omdat geavanceerde opslagmethoden de smaak, textuur, geur, formaat en kleur van het fruit voor een lange tijd behouden. 

Dr. Morris, directeur van Sydney Postharves Laboratory, vertelt dat de helft van alle Australische appelen wordt behandeld met SmartFresh.
Vroeger werden appelen langer vers gehouden door ze in de koeling te bewaren, waar het zuurstofniveau met 1% of 2% werd verlaagd. SmartFresh is in staat het rijpingsproces nog veel verder te vertragen, waardoor consumenten het hele jaar door "verse" appelen uit eigen land kunnen kopen. Toch deelt Dr. Morris de mening van de Reclame Code Commissie en vindt hij de term misleidend. "Uit experimenten is gebleken dat toepassing van het gas afdoet aan de zoetheid en het aroma van de appelen, terwijl het fruit er van buiten nog net zo mooi uit ziet." Het fruit kan volgens Morris op deze manier tot twee jaar lang houdbaar blijven. 

Volgens John Dollisson, voorzitter van het telersorgaan Apple and Pear Australia, bewaren telers hun met SmartFresh behandelde appelen over het algemeen zes tot acht maanden in koele opslag. "Het gas wordt al zo'n tien jaar gebruikt en dat is maar goed ook. Als Australiƫrs geen appel kopen, kiezen ze voor andere alter-natieven, die niet zo gezond zijn als appelen, meer calorieƫn bevatten en veel duurder zijn," zegt Dollisson, die ontkent dat appelen drie decennia geleden zoeter en gezonder zouden zijn dan nu. "Wij zijn ervan overtuigd dat ze nog net zo gezond is als op de dag dat ze de opslag in gingen."

Ook voedselveiligheidsdeskundige Robyn McConchie zegt volledig achter de technologie van SmartFresh te staan, die het fruit "in slaap brengt". "Hier bedoel ik mee dat er nauwelijks een stofwisseling op gang is, zodat de hoeveelheid suikers, zetmeel, vitamines en polyfenol nagenoeg gelijk blijft," zegt ze. Groenten zoals wortelen en aardappelen hebben volgens McConchie een lage stofwisseling, waardoor ze altijd al lang bewaard konden worden, mits onder de juiste temperatuur. Bladgroenten zoals spinazie waren "erg bederfelijk" en konden niet meer dan een aantal weken bewaard worden. Het gehalte vitamine C en andere voedingswaarden neemt na de oogst snel af. Spinazie zou geel worden omdat het bladgroen af zou breken en zou verwelken. 

Een woordvoerder van Woolworths zegt dat het geen geheim is dat appelen na maanden van koele opslag worden verkocht. "We maken onze consumenten duidelijk wanneer onze appelen in het seizoen zijn, zowel in de winkel als op onze website."

Bron: smh.com.au
Publicatiedatum: