Volgens John Dollisson, voorzitter van het telersorgaan Apple and Pear Australia, bewaren telers hun met SmartFresh behandelde appelen over het algemeen zes tot acht maanden in koele opslag. "Het gas wordt al zo'n tien jaar gebruikt en dat is maar goed ook. Als Australiƫrs geen appel kopen, kiezen ze voor andere alter-natieven, die niet zo gezond zijn als appelen, meer calorieƫn bevatten en veel duurder zijn," zegt Dollisson, die ontkent dat appelen drie decennia geleden zoeter en gezonder zouden zijn dan nu. "Wij zijn ervan overtuigd dat ze nog net zo gezond is als op de dag dat ze de opslag in gingen."
Ook voedselveiligheidsdeskundige Robyn McConchie zegt volledig achter de technologie van SmartFresh te staan, die het fruit "in slaap brengt". "Hier bedoel ik mee dat er nauwelijks een stofwisseling op gang is, zodat de hoeveelheid suikers, zetmeel, vitamines en polyfenol nagenoeg gelijk blijft," zegt ze. Groenten zoals wortelen en aardappelen hebben volgens McConchie een lage stofwisseling, waardoor ze altijd al lang bewaard konden worden, mits onder de juiste temperatuur. Bladgroenten zoals spinazie waren "erg bederfelijk" en konden niet meer dan een aantal weken bewaard worden. Het gehalte vitamine C en andere voedingswaarden neemt na de oogst snel af. Spinazie zou geel worden omdat het bladgroen af zou breken en zou verwelken.
Een woordvoerder van Woolworths zegt dat het geen geheim is dat appelen na maanden van koele opslag worden verkocht. "We maken onze consumenten duidelijk wanneer onze appelen in het seizoen zijn, zowel in de winkel als op onze website."
Bron: smh.com.au