"Authentieke appelrassen moeten gekoesterd worden als Hollands erfgoed"

Boomgaardconcert met Ilse DeLange ter ere van de appeloogst

HAK organiseerde op zaterdag 18 oktober een bijzondere dag om de Hollandse appeloogst te vieren. 100 prijswinnaars brachten een dag door op een Hollandse appelboomgaard op de Veluwe om te zien en te ervaren hoe de appeloogst in zijn werk gaat. Om de dag extra feestelijk te maken gaf zangeres Ilse DeLange, als boegbeeld van de HAK appelmoescampagne, een uniek akoestisch boomgaardconcert. HAK wilde zo de Hollandse appeloogst, die sinds een aantal weken in volle gang is, in het zonnetje zetten en iedereen attent maken op de heerlijke smaak van de oer-Hollandse appel. De appelmoes van HAK kent een rijke historie en dankt haar unieke smaak vooral aan de mix van diverse Hollandse appelrassen.HAK schreef in augustus een prijsvraag uit waarbij consumenten kans konden maken om het concert van Ilse DeLange bij te wonen. Maar niet voordat ze zelf een handje mee hadden geholpen met de appeloogst. Na het prachtige akoestische boomgaardconcert van Ilse DeLange werden zij getrakteerd op een uitgebreid HAK appelmoes gerechtenbuffet, ter plekke bereid door de HAK kok. Ook voor Ilse DeLange was het een unieke ervaring: "Het was een te gekke dag vandaag. Een concert geven tussen de appelbomen op zo'n bijzondere plek, dat is echt speciaal. Ik heb ervan genoten, ik hoop de bezoekers ook!"

Over de Hollandse appel...
  • De appel is het lekkerste fruit, vindt 70% van de Nederlanders.
  • Appels zijn gezond, ze gaan veroudering tegen, verlagen het cholesterol en zijn een bron van voedingsvezels.
  • In Nederland zijn maar liefst 30 tot 40 appelrassen te koop, waarvan ongeveer de helft uit Nederland zelf afkomstig is.
  • Appelrassen die we veel in Nederland telen zijn:- de Jonagold,- de Golden Delicious,- de Elstar,- en de Goudrenet.
  • De Elstar is de meest populaire handappel in Nederland.
  • Arie, een veredelaar uit Elst ('Elst-Ar', u begrijpt 'm?) startte met de teelt van deze appel in de jaren vijftig.
  • De Elstar is goed voor de hoogste productie in Nederland (118.000 ton appels per jaar), op de tweede plek gevolgd door de Jonagold (81.000 ton per jaar).
  • Er zijn vele uitdrukkingen met appels: Een appeltje voor de dorst, met jou heb ik nog een appeltje te schillen, de appel valt niet ver van de boom en je moet geen appels met peren vergelijken

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.