Peter Kooman nieuwe lector Aardappelketen en sectorinnovatie CAH Vilentum

CAH Vilentum krijgt met ingang van 1 november het lectoraat Aardappelketen en sectorinnovatie. In samenwerking met Agrofoodcluster Emmeloord heeft de hogeschoolfaculteit Peter Kooman benoemd tot lector. Kooman zal de verbinding vormen tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven in de aardappelsector.

De aardappelsector ontwikkelt zich volop en staat voor nieuwe uitdagingen, zeker in Flevoland. Deze ontwikkeling uit zich vooral door productinnovaties, het beperken van marktverliezen en verduurzamen van de aardappelteelt, het verwaarden van reststromen en biobased toepassingen op basis van aardappelen. Deze innovaties vragen om de ontwikkeling van nieuwe rassen en de productie van kwalitatief hoogwaardig pootgoed.

Het onderzoek binnen het lectoraat zal de hele aardappelketen bestrijken waarbij aandacht wordt besteed aan veredeling, pootgoedproductie, bewaartechnologie, teelt en productontwikkeling en big data analyse. Hierbij zal de nadruk worden gelegd op het samenbrengen van gegevens uit de hele keten om tot verbetering in de praktijk te komen.

Peter Kooman zal als lector nauw gaan samenwerken met de NAK en andere partijen die vertegenwoordigd zijn in het Agrofoodcluster. De nieuwe lector heeft veel ervaring in de aardappelsector. Hij groeide op op een akkerbouwbedrijf en ronde een studie af aan de Wageningen Universiteit, waarbij hij zich specialiseerde in de aardappelteelt. Tijdens zijn promotie is hij de wereld rond gereisd om de productie van verschillende aardappelrassen in relatie tot het klimaat te bestuderen. Daarna heeft Kooman adviesfuncties gehad waarbij hij hielp om agrarische ketens in de bloemen,- groente- en zadensector te verbeteren. In het lectoraat kan hij zijn expertise en opgedane ervaring samen brengen.


Bron: CAH Vilentum

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven