Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kenia: virus-resistente Ierse aardappel met een hoge opbrengst

Een onderzoeker aan de Masinde Muliro University (MMUST) heeft een nieuw ras van de Ierse aardappel ontdekt, die de opbrengsten van telers kan verhogen. Professor Hassan Waren zei dat het nieuwe Ierse aardappelras Maya Gold bestand is tegen virale infecties, rijpt in vier maanden en tot 34 ton per hectare kan opleveren. 

De algemeen directeur kwaliteitswaarborging van de Kenya Plant Health Inspection Service (KEPHIS) Raymond Kibet bevestigt na een aantal tests dat de Maya Gold geschikt is voor menselijke consumptie. "Maya Gold is geschikt voor menselijke consumptie en is gelicenseerd . Uitvindingen als deze die worden gedaan door onze onderzoekers zorgt voor voedingszekerheid in Kenia." 

Kibet zei ook dat Maya Gold de mogelijkheid biedt om meer knolgewassen te produceren. Dit werd ontdekt nadat er proeven over het hele land zijn uitgevoerd voordat er ruimte werd gemaakt voor vermenigvuldiging. Het kan nu aan telers worden vrijgegeven om te planten.

Were's ontwikkeling naar dit revolutionaire aardappelmerk begon in 2008 toen hij samen ging werken met het James Hutton Institute in de Verenigde Staten, die de logistieke ondersteuning boden voor het project.

Were, hoogleraar moleculaire plantenvirologie Biologische Wetenschappen aan het MMUST, zei dat hij werd gemotiveerd door de noodzakelijkheid om om te gaan met de beperkte landbouwgrond in Kenia, die werd veroorzaakt door de groeiende bevolking. Were: "Ik kwam erachter dat de oppervlakte per huishouden snel afnam door de bevolkingstoename. Met een ras dat meer dan 34 ton per hectare produceert, kan optimaal gebruik worden gemaakt van het land."

Virale infecties hebben aardappeltelers jarenlang gehinderd, die enorme verliezen leden en de prijzen deden stijgen. De virus-resistente kwaliteit van het nieuwe ras zal telers redden van het verliezen van hun oogst of de noodzaak om veel geld te besteden aan de gewassen. Were: ''Mayan Gold is bestand tegen het aardappelvirus Y en andere knollenziekten zoals beursheid en scheuren." 

Vragend naar welk voordeel het voor Keniaanse telers heeft die voorheen aardappelteelt hebben gemeden, antwoordde Were dat dit aan het veranderen is. ''Het mijden van aardappelteelt door een deel van de telers zorgt ervoor dat de economie achteruitgaat. Er zijn mensen die suikerriet, mais en dergelijke verbouwen zonder enig baat te hebben bij hun inspanningen. Aardappelen worden in bijna alle steden verkocht en je kunt ongeveer 34 zakken per hectare oogsten. Aangezien het drie keer per jaar kan worden geteeld, zullen de telers in het hele land al snel de voordelen merken. "
Publicatiedatum: