Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw project iPot focust op duurzame groei Belgische aardappelproductie

Tholen - Op dinsdag 19 augustus werd in Gembloux een nieuw project gepresenteerd. De doelstelling van iPot is het realiseren van een verhoogde en duurzame aardappelproductie in België. De Belgische aardappelsector kende in de afgelopen jaren een spectaculaire ontwikkeling en is in volume de grootste exporteur van diepgevroren aardappelen ter wereld. Meer dan een kwart wordt geëxporteerd naar buiten de EU. Dat vertelde Romain Cools.



Grootste aardappelimporteur ter wereld

"Opvallend is dat van verse aardappelen ook heel veel wordt geïmporteerd. België is de grootste invoerder van verse aardappelen ter wereld. Om meer 'eigen' aardappelen te gebruiken voor de bewerkte sector is het doel om de productie verder te verhogen. De beschikbaarheid van voldoende aardappelen als grondstof is cruciaal. Ondanks vele inspanningen bereikt de aardappelteelt nog steeds niet de maximale rendementen die mogelijk zijn. Dit wil men onder andere gaan realiseren door het nieuwe project iPot. Het Belgische aardappelareaal ligt nu al historisch hoog: op 80.000 hectare."

iPot
"iPot is een project met zowel partners uit de aardappel handel en -verwerking (Belgapom) als onderzoekers uit Vlaanderen en Wallonië (VITO, CRA-w en ULg), gefinancierd door Belspo, waarbij men alle beschikbare data door waarnemingen vanop de grond vanuit de lucht en de ruimte wil samenbrengen in een instrument dat de opbrengsten van de Belgische aardappelteelt substantieel kan verhogen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de precisielandbouw. Informatie van diverse bronnen wordt gecombineerd: weergegevens, bodemkaarten, veldwaarnemingen, luchtbeelden (via drones) en satellietbeelden."



"De doelstelling is dus een efficiënte monitoring van de groei, ontwikkeling en opbrengst van het aardappelgewas op perceelniveau. We werken hierbij samen met diverse partijen en brengen data bij elkaar en dit zal worden gedeeld. De ontwikkelingsfase is van juni 2014 t/m december 2015. In de jaren erna wordt het gedemonstreerd en geoptimaliseerd."


Het team dat het project presenteerde. V.l.n.r.: Isabelle Piccard (Vito), Romain Cools (Belgapom), Jean Pierre Goffart (cra-w), Kris Nackaerts (Vito), Joost Vandenabeele (belspo), Viviane Planchon (cra-w)

Verhoogde opbrengst
De data die het iPot-team verzamelt zorgt ervoor dat ze de teelt op elk moment kunnen analyseren en sneller en beter kunnen ingrijpen bij problemen. "Als we weten in welk groeistadium de aardappelen zitten en wat de geschatte opbrengst is kunnen we dat ook goed gebruiken voor de planning en logistiek", vertelde een woordvoerder van Vito. "Al met al zal dit project ervoor zorgen dat we de teelt beter kunnen opvolgen en daardoor een verhoogde opbrengst hebben in volume en kwaliteit."

Steeds meer contractteelt

Er werd ook nog aangegeven dat de aardappelsector 20 jaar geleden nog een volledige vrije markt was, maar dat het nu voor het grootste deel contractteelt is. "Momenteel is de contractteelt zo'n 60 tot 70%", aldus Romain. "De vrije markt wordt steeds kleiner. Contracten vormen de basis van een stabiele samenwerking tussen telers, handelaren en verwerkers."