Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vorstschade Turkije treft hazelnoten en banketbakkers

Ernstige vorstschade eerder dit jaar heeft de hazelnotenprijzen in Turkije, 's werelds grootste hazelnotenproducent, omhoog gedrukt tot het hoogste niveau in tien jaar. Leveranciers proberen hun voorraden bij elkaar te schrapen.

De noot is geliefd bij internationale zoetwarenbedrijven en wordt daar gebruikt voor chocoladerepen en -pasta. De prijsstijging zal een schok zijn voor leveranciers en kopers van grote chocoladebedrijven. De prijzen zijn hardnekkig hoog gebleven hoewel de oogst in Turkije al is begonnen. Dat vormt een probleem voor banketbakkers, die reeds lijden onder de stijging van de cacaoprijzen. Turkije levert meer dan 70 procent van 's werelds hazelnoten, en de prijzen sprongen in april omhoog, nadat strenge vorst de gewassen in hoger gelegen gebieden verwoestte. Veel jonge bloemknoppen gingen eraan.

De ramingen voor de Turkse productie zijn naar beneden bijgesteld: de aanvankelijke productieschattingen van 800.000 ton gingen naar 520.000 ton in 2014. De prijs fluctueerde rond de €4,15 per kilogram eerder dit jaar en verdubbelde bijna net na de vorst. De stijging van de hazelnootprijzen van 60 procent komt bovenop de stijgingen van andere ingrediënten. Hoewel de graanprijzen zijn afgenomen door de verwachte mega-oogst in de VS, Zuid-Amerika en Europa, is er veel vraag naar cacao dankzij de grote vraag naar chocolade over de hele wereld. Koffie is ook gestegen door slecht weer in Brazilië en amandelen staan op het hoogste niveau sinds negen jaar door droogte in Californië.

Handelaren zeggen dat veel eindgebruikers wachten met het kopen van hazelnoten, hopend dat de prijzen de komende maanden dalen. Sommige verkopers zien een scherpe strijd in de prijzen en verzaken hun eerdere overeenkomsten, waardoor ze sommige kopers die dachten dat ze een contract hadden, terug naar de markt dwingen.

De prijzen zouden later dit jaar kunnen afnemen, maar de volledige omvang van de schade is niet bekend tot het eind van de oogstperiode in oktober.
Publicatiedatum: