Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reacties Jan Gottschall (NAO), Frédéric Rosseneu (Europatat) en Jan van Hoogen (Agrico)

Russische markt weer open voor Nederlandse pootaardappelen

Tholen - De Russische markt is vanaf vandaag weer open voor Nederlandse pootaardappelen. Dat bevestigde secretaris Jan Gottschall van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) vanmorgen desgevraagd. De export is mogelijk voor pootaardappelen die in een lijst staan, die de NAO in overleg met de NVWA en het Ministerie van Economische Zaken zijn samen gesteld. "We gaan er vanuit dat die partijen naar Rusland mogen.

Vanuit Finland mocht er eind februari al worden verzonden, maar vanmorgen heeft ook Nederland groen licht gekregen. Het bericht verscheen op website van Russische overheid en vanaf deze week kunnen partijen gereed gemaakt worden voor export. De opening van de markt is verheugend nieuws voor de Nederlandse pootgoedhuizen, want al vanaf de zomer van 2013 hield Rusland de markt dicht voor Nederlands pootgoed. Gottschall denkt dat de opening van de Russische markt vooral te danken is aan de verleende extra informatie met betrekking tot de fytosanitaire achtergrond aan de Russen.

Voor Nederlandse consumptie-aardappelen is opening van de Russische markt nog niet aan de orde. "Het is de bedoeling dat de Russische Plantenziektenkundige Dienst een systeemaudit gaat doen. Afhankelijk van die conclusies zou de Russische markt opengebroken kunnen worden, maar dat is op korte termijn nog niet aan de orde. Dit is echter al verheugend nieuws voor de pootgoedsector", besluit Gottschall.

Dat beaamt Frédéric Rosseneu van Europatat. "Deze week zijn de controleurs ook in Polen, Duitsland en Frankrijk, dus normaal gezien komen die drie landen ook vrij snel in aanmerking om de export te starten."

Eind februari heeft Rusland het Nederlandse pootgoed onderzocht en een aantal stalen meegenomen naar Rusland. Deze zijn volledig geanalyseerd en op basis van die resultaten hebben de Russen ingestemd met heropstart van de export van pootgoed. Grote exporterende landen voor pootgoed zijn Nederland, Duitsland Finland en daarna komen Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Polen. Frédéric vertelt dat België vrijwel geen pootgoed exporteert.

Al de producten zullen bij aankomst in Rusland nogmaals gecontroleerd worden. Normaal gezien zal dat goed verlopen en wordt het geaccepteerd. Vanuit Finland is namelijk al bijna alles weg, en ze hebben geen problemen gemeld."

Algemeen directeur Jan van Hoogen van Agrico kreeg vanmorgen van de NAO en Europatat een mailtje dat de Russische grenzen weer open zijn gegaan. Voor een deel komt de opening van de Russische grens echter al te laat. "Wij leveren hoofdzakelijk uitgangsmateriaal aan onze agent in Rusland die een groot vermeerderingsbedrijf heeft. Dat leveren we normaal in de herfst, maar is afgelopen herfst door de boycot niet gebeurd."

"Ook het poten in de zuidelijke republieken heeft al plaatsgevonden. De rest gaat grotendeels halverwege april weg en daarmee kunnen we de hoeveelheden die we nog overhebben exporteren. We zijn echter met de rassen waar we krap inzaten gewoon doorgegaan met de verkoop, dus we kunnen absoluut niet het volume verkopen dat we in september dachten te kunnen verkopen. Simpelweg, omdat we die aardappelen niet meer hebben. Wij exporteren met name de rassen Romano en Impala naar Rusland, aangevuld met enkele nieuwe rassen. Ik hoop dat we uiteindelijk de helft naar Rusland kunnen exporteren van wat we graag hadden willen versturen."

Het was niet zo dat de slingers vanmorgen werden opgehangen bij Agrico. "Rusland is één van onze tachtig afnemende landen. Als Rusland de grenzen sluit, wordt niet ineens de poolprijs lager. Afhankelijk van het seizoen nemen zij 1 tot 3% van onze pootaardappelen af. We hebben veel grotere afnemers, maar uiteindelijk hebben we al deze tachtig landen nodig om onze pootaardappelen te verkopen, dus het moge duidelijk zijn dat we van deze grappen niet zo gecharmeerd zijn."

Auteurs: Gertrude Snoei en Izak Heijboer
Bron: www.agf.nl
Publicatiedatum: