Italië: positieve verwachtingen voor laatste maanden van aardappelseizoen

"Na twee trage maanden heeft het koude weer eindelijk wat leven in de aardappelmarkt gebracht", zegt Roberto Chiesa, salesmanager van F.lli Romagnoli. "In oktober daalden de volumes met 8%, wat slechts gedeeltelijk werd gecompenseerd door een prijsstijging. Als de prijs van bijvoorbeeld courgettes onmiddellijk wordt beïnvloed door een prijsverandering, dan duurt dat wat langer voor aardappelen."

"Het rare weer van de laatste paar maanden betekende dat sommige producten zoals broccoli, bloemkolen, tomaten en courgettes direct concurreerden met aardappelen. Er is dus een verklaring voor de volumedaling, ook al beperkten de hogere prijzen de schade."


De nieuwe fabriek in Molinella (Emilia-Romagna).

"Oost-Europese productiegegevens (uit Oekraïne, Tsjechië, Polen en Rusland) die onlangs werden gepubliceerd, bevestigen dat de volumes lager zijn. Hetzelfde geldt in Duitsland. Het enige Europese land wiens productiegebieden (+4%) en opbrengsten (+5/6%) toenemen, is Frankrijk, hoewel het land niet genoeg produceert voor iedereen. De prijzen weerspiegelen dat: die zijn 15-20% hoger dan in dezelfde periode in 2012. Deze dalingen hebben een onmiddellijk effect op de voorraden. Twee maanden trage consumptie hebben noch de voorraad, noch de prijzen beïnvloed", vertelt de verkoopmanager. "De voorraden in Italië zijn ongeveer 10% lager dan vorig jaar. Er zou maar net genoeg zijn om het eind van het seizoen te bereiken.""Na twee maanden lage consumptie lijkt het onwaarschijnlijk dat de balans zal veranderen. De voorraden zijn niet overvloedig en het koude weer is pas net begonnen. Er is nog een lange weg te gaan en na Pasen 2014 zullen opgeslagen aardappelen goede prijzen bereiken."

"We weten nog steeds niet hoe Kerst zal verlopen. Sommigen denken dat de consumptie laag zal blijven vanwege de recessie. Een positief aspect zou kunnen zijn dat mensen meer zullen kopen van de gebruikelijke winkels", concludeert Roberto Chiesa.

Contact:
Romagnoli F.lli spa

Roberto Chiesa
Via Quarto di Sopra 1/7
40127 Bologna
Tel.: (+39) 051 6069616
Fax: (+39) 051 6069608
E-mail: roberto.chiesa@evita.eu
Web: www.romagnolipatate.it

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.