Aardappeloogst in Zwitserland: klein, maar niet catastrofaal

De Zwitserse aardappeloogst zal dit jaar kleiner uitvallen dan het gemiddelde in de afgelopen jaren. Dat werd na de eerste oogstschatting eind augustus duidelijk. De branche rekent bij de consumptieaardappelen op een opbrengst van 262 kilo per are. Deze waarde ligt zo'n 32% onder de gemiddelde opbrengst in de afgelopen vijf jaar, meldt de Zwitserse website schweizerbauer.ch.
 
De totale oogsthoeveelheid (consumptie- en verwerkingsaardappelen) zal tussen de 340.000 en 350.000 ton komen te liggen. Deze kleine oogst is te wijten aan de vertraagde groei vanwege het natkoude weer in het voorjaar. Ook de erg warme dagen in augustus hebben de aardappelen hittestress bezorgd. Maar hoe erg is het daadwerkelijk gesteld?
 
Het Zwitserse Bureau voor de Statistiek (BFS) sprak vorige donderdag van de slechtste oogst sinds 100 jaar. Daarmee zou men van een catastrofale oogst uit moeten gaan. Maar Ruedi Fischer, voorzitter van de vereniging van Zwitserse aardappelproducenten (VSKP), zegt: "De verklaring van het BFS is overtrokken. Al wordt 2013 onbetwist wel één van de moeilijkste oogstjaren van de afgelopen jaren". De situatie heeft zich in de afgelopen weken echter verbeterd. De oogstverliezen zijn afgenomen. Afhankelijk van de regio vallen de oogstopbrengsten nu onvoldoende tot goed uit.
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.