Telersverenigingen noteren weinig uitschrijvers

Tholen - 1 oktober sloot de periode waarin telers zich uit konden schrijven bij hun verenigingen. Tot 1 januari kunnen telers zich nog inschrijven. Een overzicht van de huidige stand van zaken.

Coforta
The Greenery sprak in het jaarverslag uit dat de verwachting er is te groeien. Eind 2012 kende de coöperatie Coforta 720 lidbedrijven. Nu raakt de coöperatie een aantal tomatentelers kwijt. Wat het nieuwe areaal precies wordt, is nog niet duidelijk. De woordvoerder geeft aan dat het te voorbarig is om definitieve uitspraken te doen over telers en bijbehorende arealen die uitgetekend hebben. "De werkelijke cijfers zijn immers pas bekend op 31 december. Wij zijn op dit moment met een aantal telers in gesprek over het verlengen van hun lidmaatschap. Onder druk van de huidige marktsituatie maakt een groep telers gebruik van de tijd tussen nu en eind december om een gedegen beslissing voor te toekomst te kunnen nemen. Uiteraard begeleiden wij hen waar nodig. Daarnaast zijn er telers en telersgroepen die kiezen voor een leveranciersvorm in plaats van een lidmaatschap. Dit betekent dat zij hun producten blijven leveren in de vaste productlijnen die wij gezamenlijk hebben opgebouwd, maar voor hun overige producten de vrijheid hebben om deze op een andere manier in de markt te zetten."

DOOR
De situatie bij DOOR is enerzijds zeer stabiel: alle telers die voorheen aan FresQ partners leverden, blijven lid en een explosieve groei wordt niet verwacht. Hun product wordt vermarkt onder de merken Green Diamond, Purple Pride, en Prominent. Daar bovenop telt Door vier nieuwe leden. Vier paprikatelers hebben zich aangesloten bij de nieuwe coöperatie.

Best of Four
Bij Best of Four (dit jaar 185 leden) worden niet al te veel wisselingen verwacht: met wat in- en uitschrijvingen blijft de totale omvang redelijk stabiel. Wel zitten er nog wat aanmeldingen onder de pen en als die rondkomen voor 1 januari, zit een kleine groei erin. 

Kompany
Komosa en Sun Quality gaan voortaan gezamenlijk verder als Kompany. Het areaal blijft nagenoeg gelijk, het aantal leden daalt iets wegens schaalvergrotingen en bedrijfsbeëindigingen. De markt wordt benaderd vanuit de naam Kompany – Komosa en Sun Quality verdwijnen.

Friskom
Ook bij Friskom is het areaal constant: 55 hectare. De vereniging is niet actief leden aan het werven, maar richt zich onder andere op gezamenlijke inkoop en gas-strategie.

Novitura
De nieuwe coöperatie Novitura gaat uit van basiscijfers die gelijk zijn aan die van FresQ Sales. Mogelijk beëindigen enkele bedrijven hun activiteiten en sluiten er nog telers aan, maar spectaculaire verwachtingen worden niet verwacht. Uit de omschrijving van de telersvereniging bleek eerder dat er negentig producenten aangesloten zijn bij Novitura met een totaalareaal van 865 hectare, maar tot de areaal enquêtes gehouden zijn en ook de inschrijfdatum sluit, zijn die nog niet definitief.

Fossa Eugenia
Het areaal wordt nagenoeg gelijk verwacht. De vereniging kent een uitschrijving wegens faillissement. 

Van Nature kan nog geen mededelingen doen over de verwachtingen, ZON Fruit & Vegetables doet dit deze periode sowieso nog niet, evenals Fresh Produce Growers. FresQ doet ook geen mededelingen over de situatie, maar uit de verhalen van DOOR en Novitura blijken alle telers uitgetekend te hebben.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.