Grote volumes naar Frankrijk, Duitsland en België

West-Afrikaans mangoseizoen in volle gang

Het Afrikaanse mangoseizoen is volop bezig. Het Zuiden van Mali, het Westen van Burkina Faso, het Noordwesten van Guinea en het Noorden van Ivoorkust zijn samen verantwoordelijk voor 75% van de hele West-Afrikaanse productie. De Burkinees Djienma Hema, inkoper van tropische vruchten en adviseur van veel Afrikaanse landbouwbedrijven: "Mango's doen het goed in een tropisch en redelijk vochtig klimaat en in deze gebieden zijn de klimatologische omstandigheden optimaal."

"De vooruitzichten zijn niet geweldig. Vorig jaar hebben we in Burkina Faso en in Mali last gehad van droogte. Hierdoor kunnen we dit seizoen rekenen op kleinere volumes en hogere prijzen."


Bijeenkomst van Malinese mangotelers in 2016 ter voorbereiding op het seizoen

De verse mango's worden zowel afgezet op lokale markten als op de exportmarkt. Er gaan grote volumes naar Frankrijk, Duitsland en België. Ook zijn veel mango's bestemd voor de verwerkingssector. Hier wordt bijvoorbeeld sap van gemaakt. Gedroogde mango's uit Burkina Faso zijn erg populair en worden veel geëxporteerd naar westerse landen. "De toekomst van gedroogde mango's ziet er goed uit. Zowel in Burkina Faso als op internationaal niveau gaat de consumptie omhoog en er worden veel nieuwe droogcentra gebouwd. De kiloprijs komt soms al boven de €8 uit."


Verse mango's, gedroogde mango's en mangosap: de drie voornaamste mangoproducten van Burkina Faso

De mango's worden in kratjes van 18 kg verkocht

"Onze telers leveren enkel biologische mango's. Ze hebben geen geld voor mest of pesticiden. De mango's worden dus op een heel natuurlijke manier geproduceerd en smaken heerlijk."


Deze vruchten zijn klaar om te worden geoogst 

"Voor zowel de exportmarkt voor verse mango's als voor de verwerkingssector geldt dat de variëteiten Kent, Keitt, Amélie, Brooks, Heldon, Palmer en Valencia het meest afgezet worden. Hiernaast bestaan er lokale, wildere variëteiten. Deze hebben vaak een zeer vezelige structuur en worden een stuk minder afgezet."

Afhankelijk van de variëteit en het land loopt het West-Afrikaanse mangoseizoen van maart tot juli.


Djienma aan het werkVoor meer informatie: 
Djienma Hema
+226 67 68 50 48


Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018