Limoneira verwacht winstgevend jaar voor citroenen

Tholen – Hoewel de bosbranden in Californië ook de citroenenteelt van Limoneira raken, blijft CEO Harold Edwards positief. Voor het nieuwe jaar voorspelt hij een goede markt met mogelijk recordwinsten. Terugkijkend kan hij tevreden zijn over het afgelopen jaar.

Het Amerikaanse bedrijf dat vooral groot is in de citroenenteelt, sloot de boeken vorig jaar met een recordomzet van 121,3 miljoen dollar. Dat was een stijging van 9% ten opzichte van het voorgaande jaar, zo blijkt uit de cijfers die het bedrijf onlangs bekend maakte. De netto-omzet daalde in het vierde kwartaal naar 15,9 miljoen dollar (19,5 miljoen dollar in 2016). Oorzaak is een lagere omzet doordat de oogst in Arizona was vertraagd door de extreme hitte in de staat. Verreweg het grootste deel van de omzet wordt gehaald uit de citroenenhandel, die goed is voor 12 miljoen dollar omzet in het vierde kwartaal. Limoneira teelt de citroenen in Californië, Arizona en Chili.

Over het volledige boekjaar (eindigend op 31 oktober) kwam het operationeel inkomen uit op 11,9 miljoen, een stijging ten opzichte van de 9,2 miljoen dollar een jaar eerder. Het gecorrigeerd EBITDA staat op 19 miljoen dollar tegen 20,1 miljoen dollar een jaar eerder. De resultaten over 2016 worden beïnvloed door een aantal eenmalige voordelen, zoals de verkoop van aandelen in Calavo Growers ter waarde van 1 miljoen dollar en transactiekosten voor het toetreden tot de vastgoedmarkt.
Voor het komende jaar verwacht Limoneira tussen de 3,1 en 3,3 miljoen dozen citroenen te verkopen tegen een gemiddelde prijs van 24,50 dollar per doos. Daarnaast hoopt het bedrijf tussen de 2,7 en 2,9 miljoen kilo (6-6,5 mln pounds) avocado's op de markt te brengen tegen een gemiddelde prijs van 1,30 per pound.
De markt voor citroenen laat een positieve trend zien. "We zien een aanhoudende erg robuuste vraag voor onze citroenen in Zuidoost-Azië, vooral de Japanse, Koreaanse, Chinese en Hong Kong markt," aldus Harold Edwards in een interview met KJZZ. "En met die toenemende vraag blijft er minder volume over voor de Noord-Amerikaanse en conventionele Europese markt."

Het bedrijf heeft net de herfstoogst in Yuma afgesloten. De bosbranden in Californië leveren een kostenpost van 1 miljoen dollar op door schade aan 50 acres (20 ha) van het totale areaal 12.000 acres (4.856 ha) in Zuid-Californië, waar de vlammenzee over de Rancho la Cuesta trok

klik hier om de jaarcijfers te bekijken.

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018