Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeienbedrijf met groeipotentie in de verkoop

Tholen - Het begon ooit met een halve hectare aardbeienteelt in de vollegrond, maar wie vandaag de dag het optiepakket van een flink uitgebouwde aardbeienkwekerij in Wernhout ziet, snapt dat hier ondernemers aan de slag zijn geweest die van aanpakken weten. Die ondernemers, dat zijn Roger en Ingrid Baelemans. Tot op het laatste moment hebben zij in het bedrijf geïnvesteerd. Toch hebben ze nu besloten te stoppen als telers. Daarmee staat het bedrijf te koop.


In 2020 werd een trayveld gerealiseerd

"We willen een ander leven", is de eenvoudige reden die Ingrid geeft om te stoppen. "We hebben de keuze gemaakt het roer om te gooien en zijn in de gelukkige omstandigheden dat we dat ook kunnen doen." Samen namen ze, Roger net twintig, het bedrijf van zijn ouders over. "Zij waren varkenshouders, maar dat was destijds al niet makkelijk." De overstap naar aardbeien werd gemaakt. "Onze eerste groeistap was de bouw van een folietunnelkasje", blikt Ingrid terug. "Die kas is inmiddels verplaatst. Het was de eerste stap naar een overdekte teelt van aardbeien."

Van lieverlee werd steeds verder afscheid genomen van de aardbeienteelt in de vollegrond. Maatschap Baelemans groeide uit tot een modern bedrijf, met de mogelijkheden voor een jaarrond aardbeienteelt. "We zijn altijd heel ondernemend geweest, zeker mijn man. We zijn met veel moderne ontwikkelingen meegegaan."


Het bedrijf telt drie glazen kassen

Jaarrond teelt
De bedrijfsomschrijving van de makelaar getuigt daar ook van. Op een bouwvlak van bijna 5,5 hectare staat ruim 1,2 hectare kas, verdeeld over drie opstanden, waarvan de eerste in 2002 en de laatste in 2013 is gebouwd. Verder is op het terrein een foliekas uit 2018 te vinden, zijn er stellingen en ligt er een trayveld, uit 2020. "We hebben altijd de opkweek van onze aardbeienplanten in eigen beheer gehad."

Met de diverse teeltsystemen is het mogelijk de productie gedurende het jaar te spreiden. Roger en Ingrid deden dat zelf ook. "We hebben altijd verschillende doorteelten, verse teelten en doordragers gehad. Alleen van een zomerteelt zijn we altijd weggebleven. In die tijd van het jaar, in juli en augustus, lag bij ons de focus op de stekkenteelt."


Een doordragerteelt met het ras Karima

Mogelijkheid om uit te breiden
De mogelijkheid om het bedrijf nog verder uit te breiden met permanente teeltondersteunende voorzieningen, is aanwezig. "Mijn man wilde dat ook graag, maar we beseften tegelijkertijd dat dit het moment is om nog eens iets anders te gaan doen."

De inmiddels voormalig aardbeientelers – de laatste teelthandelingen werden in december 2023 verricht – hebben drie kinderen, maar geen opvolging. Dat maakte de keuze makkelijker. "Dat onze kinderen het bedrijf over zouden nemen, was voor ons ook absoluut geen noodzaak. Het heeft ons wel aan het denken gezet."

Twee jaar terug leek zich er al eens een koper aan te dienen voor het bedrijf. Die koop ging op het laatste moment niet door. De koper trok zich terug. Na het seizoen 2023 is het bedrijf weer te koop gezet. "Juist omdat we tot op het laatst volop zijn blijven ontwikkelingen hebben we denk ik een heel mooi bedrijf beschikbaar." Op alle jaren in de aardbeienteelt kijken de ondernemers positief terug. "We zijn gestaag gegroeid en hebben de aardbeienteelt volop zien ontwikkelingen tot de grote markt die het nu is."


In Wernhout is er nog ruimte om uit te breiden

Compleet optiepakket
Voor nieuwe ontwikkelingen is het bedrijf klaar. Het optiepakket is compleet, inclusief de vandaag de dag zo cruciale mogelijkheid om medewerkers te huisvesten. "De mogelijkheid om minimaal tien mensen op eigen erf te huisvesten is er. Wij hebben daar ook jaren gebruik van gemaakt. Tot vorig jaar, ons laatste jaar, was die huisvesting ook altijd gecertificeerd volgens de normen van het Agrarisch Keurmerk Flexwonen."

Momenteel wonen de telers nog bij het bedrijf, waar twee woningen staan. De bedrijfswoning is te koop en in overleg is ook koop van de burgerwoning bespreekbaar. Mocht de wens er vanuit de koper zijn, dan is ook kennisoverdracht door de telers bespreekbaar. "Wij hopen dat ons bedrijf, eventueel met een andere teelt zoals potplanten, een mooie toekomst krijgt. We zijn bereid in overleg ook onze kennis over te dragen. We hebben altijd ons eigen pad gevolgd en doen dat nu ook."

Alle details van het bedrijf dat te koop staat zijn hier na te lezen op de website van de makelaar: www.berkkerkhof.nl/agrarisch/aanbod/wernhout-grote-heistraat-37/

Voor meer informatie:
John Strik
Van den Berk & Kerkhof Makelaars, Taxateurs en Adviseurs
Eindhovenseweg 30 B
5683 KH Best
0499-375565
[email protected]
www.berkkerkhof.nl