Afgezwakte orkanen zorgen voor zucht van verlichting

Moeder Natuur roerde zich vorige week met een reeks van opeenvolgende orkanen: Irma, José en Katia. 

Terwijl Mexico zich schrap zette voor orkaan Katia, die een andere koers volgde dan Irma en José, werd het Zuidoostelijke kustgebied van Mexico door een nog veel groter natuurgeweld getroffen. Een aardbeving met een kracht van 8,1 eiste hier 61 dodelijke slachtoffers, waarvan de helft in Juchitan te betreuren viel. De beving wordt nu al de zwaarste van de laatste eeuw genoemd. 

Voorafgaand aan de orkaan, maakte citrusproducent en exporteur Don Limon zich zorgen over de verwoestende gevolgen die de orkaan zou kunnen hebben op zijn Perzische limes. Volgens de verwachte route van de orkaan zouden de opslagfaciliteiten van het bedrijf namelijk vol geraakt worden. Gelukkig zwakte Katia snel af tot een tropische depressie. Volgens de laatste berichten treden een paar rivieren bijna buiten hun oevers maar lijkt de schade in de regio verder mee te vallen. Florida slaakt zucht van verlichting 
Orkaan Irma, die inmiddels is afgezwakt tot catergorie één en windsnelheden tot maximaal 120 kilometer per uur bereikt, vervolgt haar pad over land. Hoewel de orkaan hierbij aan kracht moet inboeten, behoudt zij haar enorme afmetingen. 

Er werd gevreesd voor een tsunami omdat de oceaan zich terug had getrokken door de kracht van de storm maar hiervan was gelukkig geen sprake. Binnen enkele uren keerde het water geleidelijk weer terug. 

De storm, die aan land kwam met een orkaankracht twee, deed delen van de stad Miami overstromen en blies hijskranen omver met windsnelheden tot wel 160 kilometer per uur. Het oog van de orkaan bevond zich rond 5 uur lokale tijd ten noorden van de stad Tampa. Weerdeskundigen verwachten dat de storm over het vasteland van Florida koers zal zetten naar Georgia en vervolgens haar route zal vervolgen in de richting van Alabama en Tennessee. 

Volgend het National Hurricane Center zal Irma tegen maandagmorgen afgezwakt zijn naar een tropische storm, en tegen dinsdagmiddag naar een tropische depressie. 

Volledige omvang schade nog niet bekend
Hoewel de orkaan langzaam aan kracht verliest, is het dagelijkse leven in Florida nog altijd ontregeld. Telefoonverbindingen zijn buiten werking wat het erg moeilijk maakt om citrustelers te vragen naar de huidige situatie.

Volgens één teler die we op zijn mobiele nummer hebben kunnen bereiken, is de stroomvoorziening nog niet hersteld. Hij laat weten dat hij zijn mobiele telefoon nergens op kan laden, terwijl dit zijn enige communicatiemiddel is. De storm woedt nog steeds waardoor deskundigen nog nauwelijks kans hebben gezien om de omvang van de schade in kaart te brengen. Het is dan ook nog te vroeg om hier iets over te kunnen zeggen. 

Een papajaproducent in Puerto Rico nam contact op met FreshPlaza om verslag te doen van de huidige situatie. Hoewel Puerto Rico redelijk gespaard is gebleven, in vergelijking tot andere eilanden, heeft de schade aan de infrastructuur er wel toe geleid dat 70% van de eilandbewoners na de orkaan zonder elektriciteit zit. 

Mayra Quiñonez van MS Mango Farm vertelt dat de lokale sector van geluk mag spreken dat de orkaan geen schade toegebracht heeft aan het zuidelijk deel van het eiland waar de meeste telers gevestigd zijn. De orkaan zorgde hier voor zeer grote hoeveelheden neerslag en harde wind maar er is geen schade van betekenis. In het westelijke-centrale deel van Puerto Rico, waar een bananenplantage werd getroffen, zijn er wel wat verliezen gemeld.

Er was nog een lichtpuntje voor de Verenigde Staten en de eerder door Irma getroffen Caraïbische eilanden omdat de orkaan José, hen bespaard bleef. Deze tweede orkaan, met een kracht van categorie twee, boog uiteindelijk af in noordelijke richting waardoor de Verenigde Staten en de eilanden Sint Maarten en Saint Barthélemy, waar Irma catastrofale schade aanrichtte, ditmaal wel buiten schot bleven. Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018